Hozzávalók:
25 dkg liszt, 4 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 1 db egész tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanál rosé bor, 3 cl rum. Sütéshez olaj, porcukor, hogy fehér legyen.
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, és hűvös helyen 20 percig pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk. A harmadát behajtjuk a közepére. Lesöpörjük róla lisztet, majd erre ráhajtjuk a másik harmadát. 3 réteget kell, hogy kapjunk. 20 percig pihentetjük, majd ezt a műveletet még egyszer megcsináljuk. Újabb 20 perc után kinyújtjuk a tésztát késpengényi vastagságúra, és hat egyforma négyzetet vágunk belőle derelyevágóval. Téglalap se baj, az eredményen nem változtat. Ezután a négyzeteket arányosan több helyen bevagdossuk. Vigyázat! Nem kell végigvágni. Minden második csíkot fakanál nyelére fűzzük és gömb alakú tésztaszűrőbe, vagy nagyobb teafőzőbe tesszük. Ezután forró olajban világosra sütjük. Lecsepegtetjük és porcukorban megforgatjuk. A sütés 1-2 percnél nem tart tovább. Mutatós, finom édesség.
A tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni. Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőbe...
Elkészítési idő: 3 Nehézség: KözepesA lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát, amit kettéosztunk. A porcukrot és a kakaóport...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rumba áztatjuk a mazsolát, és a felaprózott narancshéjat. A zselatint kevés vízben elkeverjük, lassú tűzön feloldjuk. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, citromhéjja...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz első tésztából sima linzert gyúrunk. Először a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd jöhet a porcukor, vaníliás cukor és a dió. Addig gyúrjuk, míg összeáll, majd pár órára h...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes