40 dkg rétesliszt
25 dkg vaj vagy margarin
(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
1 csipet só
2 dl tejföl
A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
fél zacskó vaníliás cukor
0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyerek, akkor tej helyett lehet rum)
A mákos töltelékhez:
ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák
A lekváros töltelékhez:
10 dkg sűrű házi szilvalekvár
+ a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor
1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem.
2. Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.
3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatom. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom)
4. A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom.
5. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig)
6. Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.
Gyerekkoromban Anyukám ezt a kis hókiflit mindig megsütötte az év legszebb ünnepére. Tulajdonképpen ez az Ő nagy kedvence. Az elmúlt hetekben is már többször emlegette dió szedés közben az udvaron, emiatt döntöttem úgy, hogy most megsütöm neki - az Ő receptje alapján. (Bár Ő zsírral szokta készíteni, de nálam most ez épp hiánycikk, ennek hiányában vajjal készítem.) Többféle töltelékkel készíthetjük ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom, omlós aprósüteményt > nálunk a diós, mákos és lekváros töltelék a népszerű.
A mascaőponét jó alaposan kikavarjuk és a többi hozzávalókat is beledolgozzuk Kókuszreszelékbe forgatjuk '1golyóba kb. 1 gr. Ch van!! / 50 db nál/
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), hozzáadjuk a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot) és az olvasztott (kihűtött!) vajat, melyekkel összekeverjük. Hozzás...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat válasszuk ketté és a fehérjéből a cukorral verjünk kemény habot. A csokoládét gőz fölött olvasszuk meg, majd mikor egy kicsit hűlt adjuk hozzá a vajat és a kakaóport is...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,3 cipót formálunk. 2. Egy cipóba a kakaóport bele dolgozzuk. 3. Kinyújtjuk egyenként. 4. Egy tepsit sütőzsírpapírral kibélelünk. 5...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű