6 tojás
6 púpozott evőkanál
6 púpozott evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál citromlé
1 csipet só
bizonytalanok csipet sütőport is tehetnek bele , de nélküle is tökéletes lesz
A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk,
a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t.
Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat
fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával és a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjébe
belecsorgatom a citromlevet , elkezdem verni. és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot
fokozatosan hozzáadom és olyan kemény habbá verem, hogy a habverőn megáll. Megmagyarázhatatlan, kemény,
habos – ha ezt érezzük, azonnal abba kell hagyni a habverést.
Tipp: Ha valami oknál fogva a fehérjénk nem verődik fel, akkor egy csipetnyi sót vagy egy csepp ecetet
rakjunk bele!
A kemény habba belekeverjük a simára kevert cukros sárgáját. Keverés közben vigyázzunk, hogy a hab ne
törjön meg. Fontos, hogy a habverésnél a fakanál mindig félkört kell, hogy leírjon fentről lefelé.
Ugyanezzel a mozdulattal keverve belehintem az átszitált lisztet. és könnyedén összeforgatom.
Egy tortaformát vagy tepsit kibélelek sütőpapírral, vagy csak az alját kenem vajjal, és lisztezem , (A
sütőforma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tésztánk) majd úgy simítom bele a
piskótamasszát, hogy az a közepe fele alacsonyabb (vagyis homorú) legyen, sülés közben a közepe némileg
felpúposodik és beteszem az előmelegített sütőbe. 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a
sütőajtót nyitogatnám. Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóhoz teszek
egy hurkapálcikát és rázárom az ajtót. Így a keletkezett kis rés elegendő ahhoz, hogy a piskótából
kiáramló gőz kiszökhessen a sütőből. Ha már érezni lehet a tészta illatát a lángot mérsékelem. A megsült
piskótát (tűpróbával ellenőrzöm) hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom és deszkára borítva a
sütőpapírt lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. Ezt a műveletet csak jó éles
hosszú pengéjű késsel lehetséges anélkül, hogy morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel például
lekvárral megkenve majdnem minden torta alaptésztája lehet. Krém nélkül pedig még a legszigorúbb diéta
esetén is szabad fogyasztani, kivéve a cukorbeteg diétáját.
Piskótatekercs készítésekor használjunk nagyobb méretű tepsit, és vékonyabb tésztát süssünk. Amikor
elkészült, még melegen tegyük a tésztát tiszta konyharuhára, tekerjük többször ki-be, majd összesodorva
hagyjuk kihűlni. Így nem törik, ha a töltés során összetekerjük.
Vajas piskóta
Egy tepsi süteményhez a 6-6-6 arányú verziót javaslom. Ehhez jön még 10 dkg vaj, és fél csomag sütőpor.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját is. A
fehérjéket kemény habbá verjük. A lisztet kanalanként belekeverjük a cukros krémhez, majd óvatos
mozdulatokkal a kemény fehérjehabot is beledolgozzuk a masszába.
Vizes piskóta
6 tojás-6 cukor-6 ek víz-8 ek liszt-1 tk szódabikarbóna. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd a
vízzel és a szódabikarbónával együtt még egy jó ideig keverjük (a régi szakácskönyvek 10 percet
javasolnak). Ezután tesszük bele felváltva a lisztet, meg a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Piskóta cukorbetegeknek
5 tojás,
10 dkg glukonon,
10 dkg liszt,
csipetnyi só
A tojásfehérjét egy nagyobb tálban elkezdem verni. Ha már tejfehér a színe, három részben hozzáadagolom
a glukonont, közben kemény habbá verem. A tojások sárgáit egy másik edényben ugyancsak fehéredésig
keverem, majd apránként, lassan, lazán, könnyű mozdulatokkal a fehérjéhez keverem. Végül az előzőleg
átszitált lisztet is beleszórom és kézi kis habverővel óvatosan összeforgatom. Ha a massza már egészen
egynemű, vagyis nem látszik ki belőle külön-külön a liszt és a tojássárga papírral bélelt formába
simítom. Az ismert módon megsütöm. Az összes energiatartalma 1090 kcal, összes szénhidráttartalma 170 g,
ebből szorbit 100 g.
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a tejfölt, a maradék cukrot, picit sót, és kidolgozzuk a tésztát. Liszteze...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA kávét lefőzzük, a pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, majd egy picit hűtjük. Ha langyosra hűlt belekeverjük a vajat. A habtejszínt felverjük. A kávéba egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cseresznyét kimagozzuk, kettévágjuk, és beleszórjuk egy vajjal kikent gyümölcstortaformába. A tészta többi hozzávalóját (a vaníliarúd magjait kikaparjuk) robotgéppel...
Elkészítési idő: 4 adag Nehézség: KönnyűAz élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű