Családireceptkönyv.hu

Juhtúrós pogácsa és kifli


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 60 darabhoz:
150 g burgonya
150 g juhtúró
50 g reszelt füstölt sajt
1+2 tojás
2,5 dl tejföl
1 kk. kristálycukor
50 g élesztő
250 g vaj/margarin
600 g finomliszt + a nyújtáshoz

2 tojássárgája a kenéshez
40 g trappista sajt
1 kk. köménymag

Elkészítés:


1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a juhtúrót, a füstölt sajtot, 1 tojást és 2 ek. tejfölt. A maradék meglangyosított tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a maradék 2 tojást. A vajat/margarint felolvasztjuk.

2. A lisztet (kelesztő-)tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a burgonyás juhtúrót, 1 ek. sót, a langyos vajat/margarint, és jól összedolgozzuk (ragacsos, lágy masszát kapunk). A tál fedelével/konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. Az összegyúrt hulladékból tojásnyi gombócokat formálunk, ovális lapra nyújtjuk, kifliszerűen feltekerjük, a tepsikre helyezzük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.

4. Tetüket megkenjük a tojássárgákkal, megszórjuk 1-1 nagy csipet finomra reszelt sajttal és/vagy köménymaggal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (kb. 25 perc). A tepsikben hagyjuk kihűlni. Mélyhűthető!

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos:
Ha légkeveréssel sütjük (170 °C), tegyünk be a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt kisebb edényt, hogy ne száradjon ki a tészta!

Italajánlat:
Aperitifek, borok, sör, pezsgő

Juhtúrós pogácsa és kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Sajtos csiga
Sajtos csiga

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, 5 cipót formálunk belőle. A töltelék hozzávalóit habosra keverjük és a kinyújtott tésztára kenjük. Alufóliában feltekerjük és legalább egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Emese
Kalocsai sós
Kalocsai sós

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa

Felfuttatjuk az élesztőt. Közben minden hozzávalót összemorzsolunk a liszttel. Az élesztő hozzáadása után,összegyúrjuk és a tésztát simára dolgozzuk.Duplájára kelesztjük,majd kisod...

Elkészítési idő: kb 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anni
Sajtosrúd
Sajtosrúd

-A lisztet átszitáljuk. Hozzá adjuk a sót és a margarint, jól összemorzsoljuk. -A reszelt sajtból 15 dekányit a fentiekhez morzsolunk. -Egy pohárba kimérjük a vizet és az ecetet,...

Elkészítési idő: 15+45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk