kb. 60 darabhoz:
150 g burgonya
150 g juhtúró
50 g reszelt füstölt sajt
1+2 tojás
2,5 dl tejföl
1 kk. kristálycukor
50 g élesztő
250 g vaj/margarin
600 g finomliszt + a nyújtáshoz
só
2 tojássárgája a kenéshez
40 g trappista sajt
1 kk. köménymag
1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a juhtúrót, a füstölt sajtot, 1 tojást és 2 ek. tejfölt. A maradék meglangyosított tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a maradék 2 tojást. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. A lisztet (kelesztő-)tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a burgonyás juhtúrót, 1 ek. sót, a langyos vajat/margarint, és jól összedolgozzuk (ragacsos, lágy masszát kapunk). A tál fedelével/konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. Az összegyúrt hulladékból tojásnyi gombócokat formálunk, ovális lapra nyújtjuk, kifliszerűen feltekerjük, a tepsikre helyezzük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
4. Tetüket megkenjük a tojássárgákkal, megszórjuk 1-1 nagy csipet finomra reszelt sajttal és/vagy köménymaggal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (kb. 25 perc). A tepsikben hagyjuk kihűlni. Mélyhűthető!
Fontos:
Ha légkeveréssel sütjük (170 °C), tegyünk be a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt kisebb edényt, hogy ne száradjon ki a tészta!
Italajánlat:
Aperitifek, borok, sör, pezsgő
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a sót, élesztőt, a natúr joghurtot és annyi langyos tejet adunk hozzá, amennyit felvesz, hogy könnyed tésztát kapjunk. Kinyújtju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy kevés langyos vízben elkeverjük, hagyjuk, hogy feloldódjon. Egy mély edényben keverjük a liszthez a cukrot, a sót, az olajat, az élesztőt és a kézmeleg víz hozzáad...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztő,1 ek liszt, kis tej és 10 perc alatt futtassuk fel. A lisztet a sót, a tojást, az olajat, és a felfutott élesztővel gyúrjuk össze. Dagasszuk egy szép sima tésztává...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lángolt kolbász héját lehúzzuk, és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű