kb. 60 darabhoz:
150 g burgonya
150 g juhtúró
50 g reszelt füstölt sajt
1+2 tojás
2,5 dl tejföl
1 kk. kristálycukor
50 g élesztő
250 g vaj/margarin
600 g finomliszt + a nyújtáshoz
só
2 tojássárgája a kenéshez
40 g trappista sajt
1 kk. köménymag
1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a juhtúrót, a füstölt sajtot, 1 tojást és 2 ek. tejfölt. A maradék meglangyosított tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a maradék 2 tojást. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. A lisztet (kelesztő-)tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a burgonyás juhtúrót, 1 ek. sót, a langyos vajat/margarint, és jól összedolgozzuk (ragacsos, lágy masszát kapunk). A tál fedelével/konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. Az összegyúrt hulladékból tojásnyi gombócokat formálunk, ovális lapra nyújtjuk, kifliszerűen feltekerjük, a tepsikre helyezzük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
4. Tetüket megkenjük a tojássárgákkal, megszórjuk 1-1 nagy csipet finomra reszelt sajttal és/vagy köménymaggal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (kb. 25 perc). A tepsikben hagyjuk kihűlni. Mélyhűthető!
Fontos:
Ha légkeveréssel sütjük (170 °C), tegyünk be a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt kisebb edényt, hogy ne száradjon ki a tészta!
Italajánlat:
Aperitifek, borok, sör, pezsgő
Tegyük tálba a vajat, gyúrjuk össze a teljes lisztmennyiségből elvett 6 dkg liszttel és a citrom levével. Amikor egynemű, egy darab zsírpapíron formázzunk belőle téglalapot. Legjob...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, 1 éjjelre a hűtőbe tesszük. Másnap ceruza vastagságúra kinyújtjuk, hosszúkásra vágjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük tojáss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet és a sütőport egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, majd a vajjal elmorzsoljuk. A joghurtot is ráöntjük és meggyúrjuk a tésztát. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejbe keverjük bele a cukrot és langyosítsuk fel, majd az élesztőt is adjuk hozzá, szórjunk rá 1-2 csipet lisztet. Lefedve, 10-15 percig hagyjuk pihenni, várjuk meg, míg az élesz...
Elkészítési idő: 3 őra+25 perc Nehézség: Könnyű