Családireceptkönyv.hu

Kelt tészta 1, HRUSCSOVI TÉSZTA.


Írta:

Elk. idő: 60 perc+ piente
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 csésze=250 ml

kb. 500 g liszt (3,5 csészével)
2-2,5 teáskanál száraz élesztő (9-10 g, nem teljes csomaggal), ez a mennyiség kb. 50 g friss élesztőnek felel meg
1 csésze tej (vagy savó, 1%-os kefir, aludttej)- 250 ml
0,5 teáskanál só
2 evőkanál cukor
200 g vaj vagy margarin

Elkészítés:


Az élesztőt meleg folyadékban feloldjuk, belekeverjük a sót és a cukrot és egy kevéske lisztet. Meleg helyen hagyjuk kicsit kelni.
Közben minden fanatizmus nélkül szétdörzsöljük a puha margarint a liszttel. azért kell ehhez 10-15 perc. Hozzáöntjük a kovászt. Homogénné keverjük és hozzáadjuk a lisztet. Egy pohárnyit hagyjunk meg a nyújtáshoz. Ne legyen sűrű és nehéz a tészta.

KÉSZ. Hűtőszekrénybe rakjuk a tálban, amiben dagasztottuk, vagy fazékban, letakarva, hogy ki ne száradjon, és 4 órára elfeledkezünk róla (tapasztalatom szerint kell 5-7 óra neki). A hűtőben hagyhatjuk pihenni 4-7 napon át!
Nagyon finom, puha, jó állagú, plasztikus, kiváló struktúrájú élesztős kelt tésztát kapunk. Erős élesztő illatot érezni, de a kisütött terméken nem tapasztaltam az illatát. Bármit süthetünk belőle, még pizzát is!
Az élesztő az alacsony hőmérsékleten lelassítja „tevékenységét”, de nem állítja le. Amikor elővesszük, feléled. Betöltve sütés előtt 20 percet pihentetem. Ha a süteményünk megkívánja, kenjük le sütés előtt tojás sárgájával.
A tölteléket készítsük el előre. Mire kivesszük a kelt tésztát a hűtőből, legyen a kezünk alatt…
Piroghoz tepsibe nyomkodom a tészta felét, rárakom a tölteléket- sós vagy édes, betakarom a tészta másik felével és a szélein összecsípem, zárttá teszem. A közepére egy lyukat szúrok, elősegítve a felesleges gőz távozását vagy villával megszurkálom. Ha híg a töltelék állaga, szórhatunk alá keményítőt vagy grízt (darát).

Trükkök, tippek, praktikák:


A HRUSCSOVI TÉSZTA. 4-7 napig hűtőben pihentethető kelt tészta tojás nélkül!

Kelt tészta 1, HRUSCSOVI TÉSZTA.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Badambura (azerbajdzsáni sütemény)
Badambura (azerbajdzsáni sütemény)

A tészta hozzávalóit tálba mértem és egy sima, rugalmas tésztát dagasztottam. A tészta inkább kissé kemény legyen, mint lágy. Ha szükséges, kevés lisztet lehet még a hozzá adagoln...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rétes
Rétes

Tészta: 1 adag Szafi Reform palacsintatésztát készítettem leírás szerint, az 5/db palacsintának felel meg. 35x25 tepsit befújtam Ez Coat olajspray-vel, beletöltöttem a fele tésztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sűrített (cukrozott) tej
Sűrített (cukrozott) tej

Egy lábasba mérjük az összes hozzávalót, feltesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad benne. Hagyjuk felforrni és még további 10-20 percig FORRALJ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barackos szelet...../10db-hoz/
Barackos szelet...../10db-hoz/

A tojásokat a cukorral és csipet sóval 8 perc alatt krémesre keverjük,Rátesszük a lisztet,masszává dolgozzuk,közben a tejet is beleöntjük.Margarinnal kikent 32X39 cm-es tepsibe sim...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk