Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
+ 12 órás kovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj ( kihagyható)
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, olajat, tejfölt. Ízlés szerint szórhatunk a tésztába is magvaka...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe vagy a robotgép táljába tesszük tesszük (az olvasztott vaj utoljára kerüljön bele, de már ne legyen forró!), dagasztó programon eli...
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra Nehézség: KönnyűA langymeleg vízbe belemorzsolom a kimért élesztőt (de az se legyen hideg), rá a kimért “lisztegyveleget”, sót és kókuszzsírt. Olajos kézzel “gyurmázom”, egyneműsítem a tésztát, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 dl langyos lejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, cukrot, sót, olvasztott ramat, hozzáadjuk a felfutt...
Elkészítési idő: 2 ó 30 p Nehézség: Közepes