Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kenyér ropogós héjú, kovászolt


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
+ 12 órás kovász

Elkészítés:


12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 g liszt rétes
2 evőkanál olaj ( kihagyható)
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennieA dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.


Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!

Kenyér ropogós héjú, kovászolt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Sajttal töltött fánkocska
Sajttal töltött fánkocska

Sajtkrém: A tejszínt a sajttal és a tojássárgával felfőzzük jó erős majonéz sűrűségüre, kb 80 fokra. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a kihabosított vajat. Fánkocska: A tejet meg a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Sajtos rúd 2.
Sajtos rúd 2.

lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy 1 ek-lal több tejföl kell bele. Azonnal kinyújtjuk k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veronika
Medvehagymás-sajtos csavart
Medvehagymás-sajtos csavart

1. Az egyik leveles tésztát kitekerjük, és megkenjük a krémsajttal. Megszórjuk sóval, borssal, fokhagymaporral, az apróra vágott medvehagymával, majd a reszelt sajtot is eloszlatju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pogácsa, Farkas Vilmos
Pogácsa, Farkas Vilmos

A túrót, a sót és a hideg vajat egy tálban gyúrjuk össze. Lehetőség szerint használjunk gyúrógépet vagy a kézi habverő gépet, spirálos gyúrókarral. Amint csomómentes, gyúrjuk továb...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk