Családireceptkönyv.hu

Kenyér Ropogós héjú, kovászolt kenyér


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kovász:
20 dkg rétes liszt (ha nincs akkor sima liszt is jó)
22 dkg langyos víz
5 g friss élesztő
A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Nem kell nagyon, éppen csak egyenletes legyen a kovász, ne legyen csomós. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább 12-16 órát.

Tészta:
Az előzőleg összekészített kovász
40 dkg sima liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só

Elkészítés:


A langyos vizet ráöntöm a kovászra és belemorzsolom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát dagasztok belőle, majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba teszem, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát egy nyújtólapra terítem, lehetőleg szilikonosra, mert arra nem tapad rá. Óvatosan kilapítom, de csak úgy tenyérrel. Megformázom vekni alakúra (a formázásához segítség Limarától, képekkel), majd a sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, lefedem és ismét a duplájára kelesztem.
Előmelegítem a sütőt, 220-240 C°-ra, a tésztát pedig egy éles pengével bevágom, legalább három helyen. Kevés hideg vizet spriccelek a jénai tetejébe, és ráfordítom a tésztára, mehet is be a sütőbe.
Lefedve sütöm 30 percet, majd leveszem a tetőt, és a hőfokot is csökkentem 200 C°-ra. Sütöm még 15-20 percet. Kiveszem a sütőből, kevés vízzel megspriccelem, és rácsra teszem kihűlni, közben hallgatom, hogy beszél a héja, ahogy hűl a kenyér.

Kenyér Ropogós héjú, kovászolt kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kakaós csiga
Kakaós csiga

A tejet meglangyosítom. Belerakom a sót cukrot és az élesztőt. Felfuttatom. Egy nagy tálba belerakom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt a tejfölt a tojást és az olajat....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
Sós kifli
Sós kifli

1 dl tejben az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, tojást, olvasztott vajat, a felfuttatott éle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Teljes kiörlésű recept
Teljes kiörlésű recept

A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. A szobahőmérsékletű liszteket a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzáadjuk a sót és a napraforgómagot. A felfuttatott élesztőt hoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Jénais kenyér
Jénais kenyér

A cipóban sült csülök elkészítéséhez is kiváló! Ez esetben mikróban 20 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vagy csak húzogassuk szét. Tegyük bele a csülköt. Cs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk