600 g krumpli
1 kis fej hagyma
30 g olaj vagy (mangalica) setészsír
30 g finomliszt
1 kk. édes-nemes pirospaprika
2 zellerszár zöldjével
só
1 kis csokor petrezselyem
1. A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a krumplit azonos nagyságú, kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd lehúzva az edényt a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk (azaz rántást készítünk), beletesszük a krumplit, további 1,3 liter vizet adunk hozzá.
2. A zellerszárat és -zöldjét apróra vágjuk, a levesbe szórjuk, ízlés szerint sózzuk, és szelíd tűzön puhára főzzük. (Vigyázat, mint minden rántással készült leves, könnyet kifut, ezért a fedőt "levegősen", azaz az edényen keresztbe fektetett fakanálra tegyük rá!)
3. A petrezselymet felaprózzuk, és csak a végén adjuk a kész leveshez, ugyanis a benne lévő értékes C-vitamin főzés közben, hő hatására elbomlik!
Változatok:
– zellerszár helyett készíthetjük 50 g apróra felkockázott zellergumóval is;
– gazdagíthatjuk 100 g vékony karikákra vágott, füstölt, paprikás kolbásszal, amelyet akkor adunk a leveshez, amikor a burgonya már majdnem puha;
– dúsíthatjuk 2 dl tejföllel is, amelyet félidőben adunk a leveshez, hogy legyen ideje jól kiforrni;
– ízesíthetjük egy kevés frissen őrölt borssal és/vagy 1-2 evőkanál tárkonyecettel, citromlével is;
– nyáridőben adhatunk a majdnem kész leveshez 1 vékonyan felkarikázott zöldpaprikát is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
A húst és minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát, a petrezselymet vékony csíkokra, a karalábét karikára vágjuk. A paprikát kicsumázzuk és beletömködjük a petrezselye...
Elkészítési idő: 140 perc Nehézség: Könnyű1. Egy fél fej vöröshagymát daraboljunk apróra. 2. Adjuk az olajhoz a lisztet, majd pirítsuk addig, amíg aranysárga nem lesz. 3. Hozzáadva a hagymát, dinszteljük még egy darabig....
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűEgy serpenyőbe tegyük oda az olajat és a vajat, adjuk hozzá a felvágott hagymát, majd fél percen keresztül piritsuk meg. Ezután öntsük fel egy kevés vízzel, rakjuk bele a felapríto...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa húst elkészítettem pörköltnek ,hozzá tettem a zöldségeket mikor félig megfőtt a vajbabot és a krumpli kockákat picit berántotta,ízesítettem még őrölt borssal..
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű