600 g krumpli
1 kis fej hagyma
30 g olaj vagy (mangalica) setészsír
30 g finomliszt
1 kk. édes-nemes pirospaprika
2 zellerszár zöldjével
só
1 kis csokor petrezselyem
1. A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a krumplit azonos nagyságú, kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd lehúzva az edényt a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk (azaz rántást készítünk), beletesszük a krumplit, további 1,3 liter vizet adunk hozzá.
2. A zellerszárat és -zöldjét apróra vágjuk, a levesbe szórjuk, ízlés szerint sózzuk, és szelíd tűzön puhára főzzük. (Vigyázat, mint minden rántással készült leves, könnyet kifut, ezért a fedőt "levegősen", azaz az edényen keresztbe fektetett fakanálra tegyük rá!)
3. A petrezselymet felaprózzuk, és csak a végén adjuk a kész leveshez, ugyanis a benne lévő értékes C-vitamin főzés közben, hő hatására elbomlik!
Változatok:
– zellerszár helyett készíthetjük 50 g apróra felkockázott zellergumóval is;
– gazdagíthatjuk 100 g vékony karikákra vágott, füstölt, paprikás kolbásszal, amelyet akkor adunk a leveshez, amikor a burgonya már majdnem puha;
– dúsíthatjuk 2 dl tejföllel is, amelyet félidőben adunk a leveshez, hogy legyen ideje jól kiforrni;
– ízesíthetjük egy kevés frissen őrölt borssal és/vagy 1-2 evőkanál tárkonyecettel, citromlével is;
– nyáridőben adhatunk a majdnem kész leveshez 1 vékonyan felkarikázott zöldpaprikát is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
1. A zöldségeket megpucoljuk és kockára vágjuk; a tárkonyt finomra aprítjuk; a kolbászt felkarikázzuk. 2. A sonkalevet felforraljuk, hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a petrezs...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tisztított kukoricát kevés vízben kb. 20 perc alatt megpároljuk. Közben a tisztított pórét apróra vágjuk. Keveset félretehetünk belőle a díszítéshez. A megpuhult, kissé lehűtött...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzákeverjük a fokhagymát, a cukrot, a pirospaprikát, kicsit később pedig a zöldborsót, a répát és a petrezselyemgyökeret. Rövid idei...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA lisztből ,olajon sötét (kb.mint a kenyér héja) rántást készítünk, közben a paradicsom konzervet egy nagyobb bögrében hideg vízzel elkeverjük. Amikor a rántás készen van a hideg...
Elkészítési idő: 1 ó. Nehézség: Nehéz