Hozzávalók az alsó réteghez: 20x20 cm tepsihez
- 11 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 nagyobb tojás
- 1 evőkanál vanília kivonat (elhagyható
- 20 dkg durva kekszmorzsa (legyenek benne pici darabok is)
- 6 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg dió összetörve
A középső réteghez (krémhez):
- 6 dkg puha vaj
- 3-4 evőkanál tej
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 20 dkg porcukor
A felső réteghez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1,5 dkg vaj
Elkészítés:
1. Egy lábasban nagyon alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport és a cukrot - simára keverjük fakanállal. A tojást felverjük kézi habverővel és óvatosan beleöntjük a kakaós-vajas masszához (nem egyszerre, csak fokozatosan), közben folyamatosan gyorsan kevergetjük a kézi habverővel - nehogy összecsomósodjon a tojás a meleg vajas keverékben. Visszatesszük a tűzre alacsony hőfokra és még kb. fél percig kevergetjük, amíg szép fényes lesz és picit kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vanília aromát (elhagyható). Majd összekeverjük egy tálban ezt a masszát a kókuszreszelékkel, kekszmorzsával és a darabos dióval. (ha nem akar összeállni, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, de ne legyen ragacsos massza - ha az ujjunkkal szépen belenyomkodjuk a tálba/tepsibe, úgyis szépen össze fog majd állni és dermedni a hűtőben)
2. Egy 20x20 cm-es tálat vagy tepsit kivajazunk vékonyan, majd az ujjunkkal belenyomkodjuk az előzőleg elkészített tésztaalapot. Fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1 órahosszára.
3. Robotgéppel habosra keverjük a puha vajat, hozzákeverjük a pudingport és a porcukrot is, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy ne folyós, de könnyen kenhető krémet kapjunk (kb. 3-4 evőkanál tejre lesz szükség). Szép simára keverjük, majd rákenjük egyenletesen a kekszes rétegre, és letakarva ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.
4. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük a vajjal, majd rásimítjuk a krémes rétegre (villával csinálhatunk rá hullámos mintákat). A hűtőben dermesztjük kb. 15 percig, majd szeletelve tálaljuk.
Szeletelésnél a kést mártsuk forró vízbe, töröljük meg papírtörlőben és szeleteljük, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből, hiszen az alsó réteg a darabolt diótól és darabolt keksztől picit morzsalékos.
Tipp: A kekszet és a diót úgy szoktam darabosra törni, hogy beleteszem egy zacskóba, bekötöm a végét és egy húsklopfolóval ütögetem.
A múltkor említettem, hogy karácsonyra kicsit sok kókuszreszeléket vettem, emiatt hozok mostanában néhány olyan finomságot, amely kókuszreszeléket is tartalmaz. A Nanaimo szelet több helyen is szerepel, végül e recept szerint készítettem el. Annyira finom - vasárnap készítettem először, de mivel képes voltam megenni majdnem az egészet egyedül (komolyan írom), ezért tegnap újra el kellett készítenem, hogy jusson elég mennyiség a család többi tagjának is. :) Pedig - bevallom - én nem nagyon szeretem a sütés nélküli desszerteket, de az utóbbi időben olyan jó sütés nélküli desszerteket találok/készítek, hogy még többet megeszek belőlük, mint a sütéssel készült süteményekből.
Előző este a krémhez felolvasztjuk a darabokra tört csokoládét a tejszínben. Megvárjuk, míg kihűl és hűtőbe tesszük. A tojássárgákat habosra verjük a cukor kétharmadával...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokkal felváltva apránként hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a tejet, végül a sütőport és a fahéjat, és jól összedolgozzuk. Kivajazot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtészta alkotóelemeit összegyúrjuk; a fele kész tésztát kinyútjuk és előre zsiradékkal kikent tepsibe fektetjük. Megkenjük sárgabarack lekvárral és rákenjük a tölteléket. A mara...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 6 tojásból piskóta tekercset sütök. 2. Krém: 2 dl tejszínben felolvasztunk 20 dkg csokoládét. Fontos, hogy legalább 1/3-a étcsoki legyen, különben nagyon folyós lesz a krém....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz