40 dkg dió
6 tojás
6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
4 evőkanál+3 evőkanál liszt
1/4 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál rumaroma
csipet só
Első lépésben megdarálom a diót. (Apró érdekesség, hogy a diót, amiből a süti készült, én gyűjtöttem az ősszel és én magam is törtem, és ebben nekem volt valami nagymamás szépség. Hogy az ember lánya készül a télre, majd karácsony utáni, borús hétvégén valami nagyon finomat tesz a család elé.)
Diós piskóta
4 evőkanál lisztet összekeverek 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérek 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztok. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral bélelek ki.
Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverem, majd folyamatosan beleszórom a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítom a habverőt, a felvert habhoz keverem a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beleteszem a lisztes-diós keveréket is. Átkeverem és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöm. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg.
1 perc után kifordítom a piskótát egy fa vágódeszkára – véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre -, lehúzom a sütőpapírt, majd visszafordítom. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.
Diós krém
Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverek 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Felteszem a tűzre és felforralom, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.
10 dkg vajat habosra keverek 8 dkg cukorral. Beleteszek 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverem a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverem. Végül belekeverem a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.
A torta
A diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre vágom, majd egy szép tálcára teszem a középső lapot. Megkenem 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.
Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.
A maradék diós krémmel megkenem a torta tetejét és oldalait. A 2 evőkanálnyi darált dióval megszórom a torta tetejét. Hűtőbe teszem. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni.
A tojások fehérjét a cukor 2/3-val felverjük, a tojások sárgáját pedig a cukor 1/3-val. Kézi habverővel összedolgozzuk a tojáshabokat, majd hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport....
Elkészítési idő: 145perc Nehézség: KönnyűEnnél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá. Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, val...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 3 tojást 2 kanál gyümölcscukorral 6 percen át keverek gépi segítséggel. Ehhez adom a lisztet, a reszelt diót és a keményítőt. 4 lapot készítek. 2. Éppen 6 perc kell a sütésnek...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesHozzávalók a kakaós keksz réteghez: 1 csomag győri édes kakaós keksz (180 g) 30 g puha vaj annyi tej, hogy kicsit összeálljon Világos kekszréteghez: 15 d...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű