A tésztához:
120 g natúr krémsajt (pl.: Philadelphia original)
120 g vaj
50 g kristálycukor
170 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só
A kinyújtott tészták kenéséhez:
35 g vaj (olvasztott)
A csokoládés töltelékhez:
6 g kakaópor - holland
6 g fahéj (őrölt)
100 g kristálycukor
60 g csokoládé - ét (53%-os)
A kenéshez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
tej (2,8%-os)
1 A sütőt melegítsd elő 180 C-ra, és készíts elő egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. 10 percre tedd a mélyhűtőbe a vajat és a krémsajtot, így könnyebb lesz velük dolgozni.
2 A krémsajtot, a vajat és a cukrot robotgéppel keverd habosra. Természetesen gép hiányában fakanállal is elvégezheted a műveletet. (Géppel gyorsabban érhető el a krémes állag, így kevésbé melegszik át a sajtkrém és a vaj.)
3 Add hozzá a lisztet, a sót és alaposan gyúrd össze. A begyúrt tésztát oszd két egyenlő részre, majd fóliával csomagold be őket, és minimum 1 órára tedd a hűtőbe a tésztákat. (Még jobb, ha egy egész napot pihenteted őket.)
4 A töltelék készítése következik. A csokoládés töltelékhez keverd össze egy tálban a kakaót a fahéjjal, a cukorral és a nagyon finomra reszelt csokoládéval.
5 A hűtőből kivett tésztákból nyújts lisztezett deszkán 25-28 cm átmérőjű köröket. A tészták a krémsajt miatt könnyebben szakadnak, ezért is fontos a hideg helyen való pihentetés. Nyújtás közben is vékonyan lisztezd a tészták felületét, ha szükséges.
6 A kinyújtott tészták felületét vékonyan kend meg az olvasztott vajjal, és szórd rájuk a csokoládés tölteléket, majd 2x12 szeletre vágd fel őket
7A cikkeket a széles végüknél kezdve kifli formára tekerd fel, és helyezd a tepsibe. (Nem baj, ha a töltelék kilátszik a kifliből, süléskor a cukor kicsit karakterizálódik majd.) A felcsavart kifliket fél órára tedd hűtőbe,
8 A tojást keverd ki, és ezzel kend meg a keményre hűlt kifliket. Megszórhatod a kifliket fahéjjal elkevert kristálycukorral is.
9 Előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt süsd készre a kifliket. Hagyd a tepsiben kihűlni őket, mert melegen még nagyon puhák, könnyen eltörnek.
A tejet feltesszük a tűzre, és amíg felforr előkészítjük a hozzávalókat. A kuszkuszt, kókuszpelyhet, apróra vágott aszalt gyümölcsöt egy tálba rakjuk. Ha felforrt a tej, belekever...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan beledolgozzuk a többi hozzávalót. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30-60 percre. A szilvát kimagozzuk, és...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért a sót, a margarint, a zsírt, a tojást és a felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát előző nap este olvasszuk ki a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy kis tálban keverjük össze a kétféle cukrot,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű