tésztához:
4 tojás fehérje
120 g nádcukor (muscovado)*
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
kb. 10 dkg porcukor
(ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam)
1 tk vanília kivonat
tetejére:
50 g szeletelt mandula
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.
Tésztalapok sütése: 170 fokos sütőben, kb 15-20 perc
1. Vagy sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és úgy sütjük ki. Majd amikor kihűlt óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. (nálam ez nem működik)
2. Vagy kivajazott kerek szilikonformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és úgy sütjük ki.
(nekem van 2 db 20 cm-s szilikonos formám (még az Eszterházy torta kapcsán szereztem be a Tescóból, hogy ne kelljen sütőpapíron sütögetni a lapokat és milyen jól tettem :D)...picit tömzsibb lett a torta, de ez nem okozott élvezeti csalódást)
Ha kisültek a tésztalapok hagyjuk hűlni. (a formában hagytam, nem piszkáltam, szépen egyben ki lehetett fordítani a formából)
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. (pudingszerűnek kell lennie) Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet.
*muscovado: finomítatlan nádcukor, sötét, nedves szemcsékből áll, mint a nedves kakaópor. Melaszt tartalmaz, így minden kakaós-kávés-teás dologba remekül használható - és többek között ehhez a tortához is, kicsit karamelles, ragacsos. :) További infó a wikipedián.
Kapható pl a Culinarisban.
Jól súroljuk le a narancsokat, majd egy kis lábosban annyi vízben, ami ellepi, főzzük 2 órán át (ha van mikrónk, egy zárt dobozban a legfelső fokozaton 8 percig mikrózzuk, néhány p...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA darált kekszet a vajjal összekavarjuk és lekapcsolható oldalú sütőformába simítjuk. A megmosott epret félbevágjuk és a kekszes rétegre tesszük az eperszeleteket. Összeállítjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzitáljuk át a kakaót és áztassuk be a zselatint 70 ml vízbe. Főzzünk szirupot a cukorból és a 80 ml vízből, szórjuk bele a kakaót és jól keverjük össze. Melegítsük fel a tejszín...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszes alaphoz összekeverjük a hozzávalókat és egy kb 22 cm - es tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük. Az epret feldaraboljuk, összefőzzük a cukorral, majd botmixerrel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű