Családireceptkönyv.hu

Szílvás barackos meggyes lepény


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Alaprecept – Egyensúlytészta
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez vagy 1,5 literes sütőformához:
4 közepes tojás (kb. 60 g/darab)
1 csipet só
250 g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
250 g vaj/margarin
1 biocitrom
250 g. finomliszt

Elkészítés:


1. A hozzávalókat 2 órával a sütés kezdete előtt szobahőmérsékletű helyre tesszük – ez a siker egyik titka.

2. A tepsit/sütőformát kibéleljük sütőpapírral vagy a teljes mennyiségből elvett lágy vajjal/margarinnal vékonyan kikenjük, és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tojásokat gondosan megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukor felét, és egészen kemény, fényes habbá verjük. A maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a lágy vajat/margarint keverőtálba tesszük, robotgéppel 3-4 percig, fehérre-habosra keverjük, végül belereszeljük a gondosan megmosott, szárazra törölt citrom héját (A). Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük.

4. Lyukas fakanállal lazán belekeverünk a tojáskrémbe 2 evőkanál habot, majd 2-3 részletben a maradékot úgy, hogy a lisztet mindig a hab tetejére szitáljuk (B). O betűt formáló, laza, széles mozdulatokkal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.

5. A masszához adjuk az egyes receptekben megadott további hozzávalókat-finomságokat (rum, mazsola, friss vagy cukrozott gyümölcsök, csokoládédarabkák, kakaó, fűszerek, stb.) (C), az előkészített tepsibe/formába simítjuk (D), megszórjuk az előírt mennyiségű és fajtájú gyümölccsel (főkép), majd a javasolt ideig, mintegy 30-50 percig sütjük (tűpróba!).

6. A megsült tésztát 10 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra borítjuk-csúsztatjuk, és hagyjuk egészen kihűlni (kb. 1 óra), csak azután szeleteljük vagy dolgozunk vele tovább.

Trükkök, tippek, praktikák:


ontos:
– Hogy kevesebbet kelljen mosogatni, célszerű előbb a tojásfehérjéket felverni, és csak azután kikeverni a zsiradékot a tojássárgákkal, ugyanis ha fordított sorrendet választunk, a habverőt gondosan el kell mosni, mielőtt a hab felveréséhez fognánk, mert ha szemernyi zsiradék is marad rajta (és a keverőtálon!), egyszerűen nem verődik fel a hab!
– Ha nagyok a tojások, eggyel kevesebb is elegendő, de legjobb, ha megmérjük őket, és hozzájuk igazítjuk a többi hozzávaló mennyiségét. A sok, illetve több tojástól nem lesz finomabb a tészta, de könnyen megeshet, hogy eltolódik a tojás-liszt arány, és süteményünk felfújtként fog viselkedni, azaz szép magasra feljön, de a sütőből kivéve hamarosan összeesik - különösen a piskótáknál gyakori eset!
– A tésztának akkor ideális a sűrűsége, ha a fakanálról vagy habverőről nem folyik le egykönnyen, szinte csak lerázni lehet. Ha ennél hígabbnak találjuk a masszát, 1-2 ek. lisztet keverünk hozzá; ha ennél sűrűbb, 2-3 ek., illetve minden esetben apránként, kis mennyiségben hozzáadott tejjel hígítjuk.
– Nem száll le a tészta aljára a (vízben vagy alkoholfélében megáztatott) mazsola, cukrozott gyümölcs, ha a teljes mennyiségből elvett 1-2 ek. liszttel megszórjuk. Szűrőkanálban lerázzuk róla a fölösleget, de a felhasznált lisztet is a masszához adjuk.

Tippek:
– Ha sok a masszába kevert finomság, a tojásokon kívül általában egy kevés sütőporral vagy élesztővel is „rásegíthetünk”. A sütőporos tésztát – a megadott hőfokra előmelegített (!) sütőben – mihamarabb sütni kell, mert amint nedvességgel találkozik a sütőpor, azonnal dolgozni kezd. Ha a sütő „lekési” a tésztát, az nem jön fel, szalonnás és lapos lesz!
– A kész sütemény – nagyobb darabokban/negyedekben, gondosan becsomagolva – remekül bírja a mélyhűtőt (a gyümölcsös is!). Fogyasztás előtt néhány órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, tetszés szerinti formára vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

Változatok:
– Aszerint, hogy mivel gazdagítottuk a masszát, fogyaszthatjuk „simán”, esetleg cukor- vagy csokoládémázzal bevonva.
– Ha a tésztához friss gyümölcsöt adunk, tálalás előtt általában fahéjas vagy vaníliás porcukorral szórjuk meg a tetejét.
– Ha a masszában nincsen semmilyen „adalék”, a tésztát két lapra vághatjuk, megkenhetjük lekvárral vagy különféle krémekkel.
– Koleszterinszint-, illetve pénztárcakímélő változat, ha 4 helyett 2 tojással készítjük, a liszthez 1 kk. sütőport keverünk, a masszához pedig kb. 1 dl tejet adunk.

Szílvás barackos meggyes lepény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Daralos keksz (Mami fele)
Daralos keksz (Mami fele)

A cukrot habosra verem a tpjassargaval. A liszthez szodabikarbonat/szalalkalit hozzaadom es jol eldorzsolom a ramaval. Osszegyurom, kinyujtom kb ujjnyi vastagsagura. 5 cm-es rudac...

Elkészítési idő: 30-45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Néger kocka
Néger kocka

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. A tejet hozzáadjuk a habos krémhez, elkeverjük , majd belekerülnek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
453. Almás pite
453. Almás pite

Sütőporos liszt vaj, cukor, tojás,tojássárga,tejföl,könnyen gyúrható tésztát készíteni .Két felé osztani és hűtőbe tenni 30 percre..Az almát lereszelni .A tésztát kisodorni, az e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk