fél kg liszt
28 dkg vaj
2,5 dl zsíros tejszín
só
2 csomag túró
2 tojás
reszelt citromhéj
15 dkg cukor
vaníliás cukor
rum
mazsolavaníliás cukor
porcukor
A tészta elkészítéséhez kell 520 gramm finomliszt, 280 gramm vaj. Felöntjük 250 ml zsíros tejszínnel, és megszórjuk 1 csipet sóval. Összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk. Két órán, vagy egész éjszakán keresztül pihentetjük. A töltelékhez kell 2 csomag túró, 2 tojás, reszelt citromhéj. Megszórjuk 150 gramm cukorral és vaníliás cukorral. Összekeverjük.
A tésztát 8 részre osztjuk. Mindegyikből tányér nagyságú lapot nyújtunk, és 8 egyforma cikkelyre vágjuk. Az egyes cikkelyeket megtöltjük a túrós keverékkel, és hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát. A kifliket felcsavarjuk, és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
A kifliket a sütőből kivéve még forrón megkenjük olvasztott vaj és rum keverékével, majd vaníliával elkevert porcukorba forgatjuk.
A kifliket a sütőből kivéve még forrón megkenjük olvasztott vaj és rum keverékével, majd vaníliával elkevert porcukorba forgatjuk
A tésztához a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a puha vajat, a szobahőmérsékletű tojásokat, a sót, a vaníliát, a lisztet és annyi tejet, amennyit felv...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk (persze a vaj szobahőmérsékletű), ezután kb 20 percre hűtőbe tesszük. Kisodorjuk kb. 2 mm vastagra, és kiszúrjuk őket kb. 2 cm-es szaggatóval....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát dagasztunk, kb 30-40 percet kelesztjük. Ezután hosszú kígyót formázunk belőle, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A dar...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA gesztenyemasszát a kekszmorzsával, a vajjal és és rummal összedolgozzuk sima masszává. Egy 30×20 cm-es deszkára zsírpapírt teszünk és a masszát egyenletesen elkenjük rajta....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű