Családireceptkönyv.hu

Túrós zserbó


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tejföl ((200 g)
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
(esetleg még 1-2 evőkanál tej)

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
18 dkg porcukor
3 dkg búzadara
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 csomag vaníliás cukor
5 tojásfehérje

+ 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj

Elkészítés:



Elkészítés:
1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk. (A tejfölt utoljára adjuk hozzá fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell hozzá a 200 g.)
2. Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és az egyikbe gyúrjuk bele a 2 evőkanál kakaóport. (Ha a tészta elveszítette a kellemes lágyságát a kakaópor hozzáadásával, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet is, hogy ne legyen kemény.)
3. A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojássárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.
4. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit enyhén kivajazunk, liszttel meghintjük. Az egyik sárga tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk. Villával itt-ott megszurkáljuk a tetejét és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig sül.)
5. Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni.
6. Néhány óra elteltével már szeletelhetjük, bár szerintem másnap a legfinomabb.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha Ti is zserbó rajongók vagytok (akárcsak én az egész családommal együtt), akkor ezt a süteményt mindenképp vegyétek fel a gyűjteményetekbe! Elmondani sem tudom, mennyire finom! Na jó, azért megpróbálom... :) Omlós, puha tészta, nagyon finom túrós töltelék és persze az elmaradhatatlan mennyei sárgabaracklekvár.

Túrós zserbó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Beatrix
Kókuszkocka
Kókuszkocka

Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra. A tojásokat, a zsírt és a porcukrot jól összekeverjük. Hozzátesszük a langyos mézet, a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Az egészet sim...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Túrószelet
Túrószelet

méretű tepsibe tű próbáig sütjük. Ha kihűlt lapjában ketté vágjuk és a következő krémmel megtöltjük. Túrókrém: 50 dkg túró, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 citrom reszelt héja,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mákos virág
Mákos virág

A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszer...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anett
Mákos szelet
Mákos szelet

A tésztához kimérjük a hozzávalókat. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, cukrot, majd belemorzsoljuk a vajat. Morzsaszerű állagot kell kapnunk- Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk