Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tejföl ((200 g)
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
(esetleg még 1-2 evőkanál tej)
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
18 dkg porcukor
3 dkg búzadara
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 csomag vaníliás cukor
5 tojásfehérje
+ 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk. (A tejfölt utoljára adjuk hozzá fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell hozzá a 200 g.)
2. Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és az egyikbe gyúrjuk bele a 2 evőkanál kakaóport. (Ha a tészta elveszítette a kellemes lágyságát a kakaópor hozzáadásával, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet is, hogy ne legyen kemény.)
3. A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojássárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.
4. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit enyhén kivajazunk, liszttel meghintjük. Az egyik sárga tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk. Villával itt-ott megszurkáljuk a tetejét és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig sül.)
5. Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni.
6. Néhány óra elteltével már szeletelhetjük, bár szerintem másnap a legfinomabb.
Ha Ti is zserbó rajongók vagytok (akárcsak én az egész családommal együtt), akkor ezt a süteményt mindenképp vegyétek fel a gyűjteményetekbe! Elmondani sem tudom, mennyire finom! Na jó, azért megpróbálom... :) Omlós, puha tészta, nagyon finom túrós töltelék és persze az elmaradhatatlan mennyei sárgabaracklekvár.
Margarint olvasztani, mindent összegyúrni. 1 éjszakára hűtőbe tenni. másnap kinyújtani, szaggatni, 180 fokon megsütni.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA piskótához 1.Szétválasztjuk a hat darab tojást, majd a sárgáját a cukorral habos állagúra keverjük. 2.Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a vizet, és legalább 10-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t. Az előzőleg jól lehűtött...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű