20 dkg jó minőségű étcsoki
15 dkg barna cukor
4 ek. víz
17 dkg vaj, feldarabolva
2 dkg őrölt mandula
10 dkg hántolt, szeletelt mandula
3 ek. liszt
5 tojás, szétválasztva
késhegyni sütőpor
Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
Egy lábasban megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáöntjük a cukrot, és elkeverjük. Három percig melegítjük, közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a vizet. Gyorsan elkeverjük a sercegő, lávaszerű keveréket. Ezután könnyedén elolvad a cukor.
Mikor a keverék homogén, hozzákeverjük a vajat is, és levesszük a tűzről.
A csokis masszához hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a kétféle mandulát. Elkeverjük, majd kitesszük a teraszra hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Behozzuk a teraszról a csokis masszát, és belekeverjük a tojássárgáját. Az egészet óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével.
A tésztát a kivajazott sütőformába öntjük. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Figyeljük a sütőt, mert sütőfüggő, mennyi idő alatt készül el. Akkor jó, ha a teteje felemelkedik és megrepedezik.
Beköszöntöttek a mínuszok, és a táj is hófehérbe borult – mit jelent ez? Hogy végre bűntudat nélkül süthetjük a finomságokat, hisz tulajdonképpen a lakást fűtjük! Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a december mindennek, csak a fogyókúrának nem hónapja, de attól még azért ott szokott motoszkálni a lelkiismeret-furdalás a sokadik elfogyasztott sütemény után. Szerencsére mára már sok család tűzi ki célul az egészséges életmódot, azonban ez az adventi készülődésben általában elbukik, hisz hogy lehetne egészséges az, amiben 15 dkg cukor van?
Igenis lehet, de ez nem a csodaédesítőszereknek köszönhető (amúgy se együnk olyat, mert méreg), hanem szimplán felfogás kérdése. Lehet, hogy az a 15 dkg (egyébként barna, tehát kevésbé vészes) cukor a sütiben a felszedett kilókhoz vezető út egyik mérföldköve, de ugyanakkor az édesség – ne tagadjuk – igenis örömet okoz. Hivatalosan is, hisz mindenki tudja, hogy a csoki – amivel szintén nem spórolunk ilyenkor – boldogsághormont termel.
Az öröm pedig, lássuk be, a legegészségesebb dolog. Legyen az a konyhában eltöltött idő, a sütés öröme, a családunkról való gondoskodás tudata vagy egyszerűen az eredmény elégedett elfogyasztása egy finom kávé mellett. Süssünk tehát sütit, ezerrel! Tökéletes egy nyugis adventi hétvégére ez a belül krémes, felül ropogós csokoládés mandulatorta. Később pedig akár a karácsonyi vacsoraasztalon is megállja a helyét!
Kattints a képre, hogy még lásd, hogy készül a mandulatorta! >>
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra, és egy 18 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába csíptessünk szilikonos sütőpapírt. A vajat a kristálycukorral, a citromhéjjal, és a vaníliás cuko...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű2 -3 kanál cukrot tegyünk egy edénybe és lassú tűzön kezdjük felolvasztani, amikor kissé barnává válik engedjük fel, hideg tejjel. Folyamatosan kavargassuk, amíg a cukor el nem olv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot karamellizáljuk. Alacsony lángon, rázogatva, egészen világos barnára. A tűzről levéve hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat és addig keverjük, amíg az bele nem olvad a cuk...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHirdetés A tojás sárgákat, cukrot, lisztet, lassan adagolva hozzá a tejet elsúroljuk, folyamatosan keverve megfőzzük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük az aromát, a zselati...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű