a vaníliakivonathoz:
2 vaníliarúd (Bourbon)
2 dl jó minőségű vodka
a vaníliás cukorhoz:
2 vaníliarúd (Bourbon)
kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
Ahogy fogy, folyamatosan után tölthető vaníliával és alkohollal.
A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.
Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!
az egészet összegyúrni és 1 óra hűtőbe pihentetni kinyújtani kb 4 mm vékonyra és formára vágni és sütőpapírra tenni tepsibe . Előmelegített 180 fok sütőbe megsütni ..
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tortakrémhez a tehéntúrót áttörjük, és összekeverjük a kefírrel, valamint a krémsajttal. Ezután a cukrot is hozzáadjuk, majd addig keverjük tovább, amíg a cukor elolvad. Bele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra előmelegítjük. Felolvasztjuk az ét csokit a vajjal. Közben összekeverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a csokoládéhoz adjuk. Beleszitáljuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűezt megnézni hogyan kell csinálni
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű