Családireceptkönyv.hu

Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag


Írta:

Elk. idő: 30 p
Adag: 30 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a vaníliakivonathoz:

2 vaníliarúd (Bourbon)
2 dl jó minőségű vodka

a vaníliás cukorhoz:

2 vaníliarúd (Bourbon)
kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor

Elkészítés:


A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
Ahogy fogy, folyamatosan után tölthető vaníliával és alkohollal.
A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.

Trükkök, tippek, praktikák:


Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!

Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Márti
Gyümölcskenyér (bögrés)
Gyümölcskenyér (bögrés)

A vajat megolvasztjuk, majd egy tálban összekeverjük a cukorral. Egy másik tálba beletesszük a diót, az aszalt gyümölcsöt, a csokoládét, összekeverjük, majd meglocsoljuk a rummal....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenye bonbon
Gesztenye bonbon

A vizet egy kis lábosba teszem, elkezdem melegíteni, hozzáadom a zselatint és a kókuszzsírt. Folyamatos keverés közben felforralom, majd lehúzom a tűzről. Beleteszem a gesztenyemas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: debovszkij
Brownie
Brownie

1. Sütőt 180 fokra felmelegítjük, később egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. 2. A vajat és az összetört csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd lehűtjük. 3. Egy tálban kikeverjü...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés mákos sütemény
Bögrés mákos sütemény

A tojásokat, a cukrot és a vajat tegyük egy keverőtálba, és robotgéppel dolgozzuk össze őket. Ha összeállt homogén masszává, akkor tegyük bele a lisztet és a sütőport, majd keverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk