a vaníliakivonathoz:
2 vaníliarúd (Bourbon)
2 dl jó minőségű vodka
a vaníliás cukorhoz:
2 vaníliarúd (Bourbon)
kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
Ahogy fogy, folyamatosan után tölthető vaníliával és alkohollal.
A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.
Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!
A pudingport megfőzzük és hozzá adjuk meggyet, majd ki hűtjük. A tészta hozzávalóiból annyi tejföllel amit kíván egynemű tésztát gyúrunk.Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a z...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézA lisztet a margarinnal, porcukorral, reszelt citromhéjjal összegyúrjuk. Hűtőben 1 órát pihentetjük. A tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, szaggatóval kiszúrjuk és kibéleljük vele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet a cukorral sziruppá főzzük, majd belekeverjük a Ramát. Hozzáadjuk a tejport és a kókuszt, jól elkeverjük, majd 2-3 órára hűlni hagyjuk. (Ideális előző nap elkészíteni a m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a cukrokkal, liszttel, tejjel simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. Olajjal...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű