Egy legalább 3 decis bögre,
4 csapott evőkanál liszt,
1 evőkanál cukor (aki szereti az édeset, 2 evőkanállal is tehet bele),
1 csomag (vagy egy evőkanál) vaníliás cukor,
1-2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor (a kakaópor töménységétől függően),
1 tojás
4 evőkanál tej,
2 evőkanál étolaj vagy olvasztott vaj,
1 csapott kis mokkáskanál sütőpor.
A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a cukrot és vaníliás cukrot keverjük össze. Adjuk hozzá a tojást, a tejet és az olajat (vajat) és nagyon alaposan keverjük meg (nem jó, ha lisztcsomók maradnak benne!). Adjuk hozzá a csokidarabokat, a mazsolát vagy egyéb ízesítőt, és ismét keverjük meg. A keveréket öntsük a bögrébe. Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe legmagasabb fokozatra 3 percre. Sülés közben a sütemény felemelkedik a bögre szélén túl, nem kell megijedni! Tálalás előtt 1-2 percig hagyjuk hűlni, aztán csak egy kanál kell a sütiélvezethez!
(A sütési idő lehet fél-egy perccel több vagy kevesebb a mikrohullámú sütő teljesítményétől függően. Ezt az első sütés alapján ki lehet tapasztalni.)
Tehetsz bele 1-2 evőkanálnyi csokidarabkát vagy 1 evőkanálnyi mazsolát vagy 1 evőkanálnyi darabos diót vagy egy csipet fahéjat vagy kis reszelt citromhéjat is. A liszt negyedét-felét helyettesítheted őrölt mandulával, szárított búzacsírával, apróbb zabpehellyel. A variációk száma végtelen.
Tipp:
A süteményt tálalhatod a bögréből kivéve, szeletekre vágva, gyümölcsöntettel, fagylalttal, lekvárral is.
1. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. 2. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, fahéjat és a mazso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Majd kettévesszük úgy, hogy egyik része kicsivel nagyobb legyen. Nagyobbik részét hűtőbe, kisebbik részét fagyasztóba tesszük, amíg a tölteléket...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKözepesen kemény tésztát gyúrunk, hozzá tehetünk ha szükséges (liszttől függ milyen) tejes vizet, 2 cipóra osztva pihentetjük negyed órát. Nagy fazékban enyhén sós (mint egy té...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEzt gyorsan össze kell gyúrni, és két órát a hűtőben pihentetni. Nagyon finom ropogós habrolók lesznek belőle, ez a recept a nagymamám 1955-ös szakácskönyvéből való!! 30dkg porcuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű