1 1/4 kg nem szétfővő krumpli
1 késhegynyi só
3/4 kg zeller
1/2 dl tejszín
1 1/2 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej
2 evőkanál vaj
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem
1. A héjas krumplit alaposan megmossuk, majd beletesszük egy nagy fazékba. Ráöntünk annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórunk a vízbe sót, és felforraljuk. Ha már lobogva forr, mérsékeljük a lángot, és fedő alatt puhára főzzük. Hogy ez mennyi ideig tart, kizárólag a krumpli szemek méretétől függ.
2. Amíg a krumpli fő, haladjunk tovább. Meghámozzuk a megmosott zellert, kb. 3x3 centis kockákra vágjuk, és újra megmossuk. A tiszta zellerkockákat egy fazékba szórjuk, felöntjük bőven vízzel, és teszünk a vízhez sót. Ezután felforraljuk, és amikor zubogni kezd, mérsékeljük a tűz erejét. Gyorsan lefedjük a fazekat, és kb. 6 perc alatt puhára főzzük. Utána leszűrjük, és félretesszük, hogy kihűljön.
3. Ha már a krumpli is puha, hideg vizet engedünk rá, és meghámozzuk.
4. Ezután a krumplit a megfőtt zellerrel együtt egy nagyobb lábosba tesszük, és a krumplinyomóval összetörjük. A zelleres-krumplis péphez hozzáöntjük a tejszínt és a tejet, rádobjuk a vajat, és megsózzuk, megborsozzuk. Reszelünk bele aránylag jelentős mennyiségű szerecsendiót, majd fakanállal összedolgozzuk és összemelegítjük az egészet.
5. Ehhez takaréklángra állítjuk az edényt, és a sűrű, zelleres-krumplis pürét addig leveregetjük, amíg lomhán, ráérősen rotyogni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, apróra vágjuk a petrezselymet, és ráhintjük.
Ritkán tekintjük a zellert önálló értékű zöldségnek. Belefőzünk egy kis darabkát a húslevesbe vagy a bablevesbe, aztán elfelejtjük. Na jó, nagy ritkán eszünkbe jut, és akkor zellerkrémlevest készítünk. Pedig semmi gond nincs vele. Ellenkezőleg, azon kívül, hogy olcsó, még egészséges is, hiszen rostossága kifejezetten jót tesz az emésztésnek. De én nemcsak ezért keverem gyakran a klasszikus krumplipürébe, hanem mert telt ízével pompásan feldobja azt. Az egyébként is kellemes, de semleges köret ilyenkor teljesen más jelleget kap
A krumplit pucold meg, majd mosd meg jó alaposan. Érdemes legalább négy-öt percig víz alatt tartani, hogy minél több keményítő kiázzon. Itasd le róla a nedvességet, különben forró...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűKészítsd elő az összes hozzávalót. Vedd elő a rizst, a borsót és a fűszereket, vágd fel hosszú csíkokra a répát, először negyedbe majd fél cm-es szeletekbe a hagymát, egészen aprór...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű1. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk. 2. A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk, a karikákat megfelezzük és szálaira szedjük. 3. A fokhagymát megtisztítjuk és vé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük, kiszaggatjuk. A tészta legyen jó kemény.
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: Könnyű