menu

Családireceptkönyv.hu

Zelleres krumplipüré


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 1/4 kg nem szétfővő krumpli
1 késhegynyi só
3/4 kg zeller
1/2 dl tejszín
1 1/2 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej
2 evőkanál vaj
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:


1. A héjas krumplit alaposan megmossuk, majd beletesszük egy nagy fazékba. Ráöntünk annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórunk a vízbe sót, és felforraljuk. Ha már lobogva forr, mérsékeljük a lángot, és fedő alatt puhára főzzük. Hogy ez mennyi ideig tart, kizárólag a krumpli szemek méretétől függ.

2. Amíg a krumpli fő, haladjunk tovább. Meghámozzuk a megmosott zellert, kb. 3x3 centis kockákra vágjuk, és újra megmossuk. A tiszta zellerkockákat egy fazékba szórjuk, felöntjük bőven vízzel, és teszünk a vízhez sót. Ezután felforraljuk, és amikor zubogni kezd, mérsékeljük a tűz erejét. Gyorsan lefedjük a fazekat, és kb. 6 perc alatt puhára főzzük. Utána leszűrjük, és félretesszük, hogy kihűljön.

3. Ha már a krumpli is puha, hideg vizet engedünk rá, és meghámozzuk.

4. Ezután a krumplit a megfőtt zellerrel együtt egy nagyobb lábosba tesszük, és a krumplinyomóval összetörjük. A zelleres-krumplis péphez hozzáöntjük a tejszínt és a tejet, rádobjuk a vajat, és megsózzuk, megborsozzuk. Reszelünk bele aránylag jelentős mennyiségű szerecsendiót, majd fakanállal összedolgozzuk és összemelegítjük az egészet.

5. Ehhez takaréklángra állítjuk az edényt, és a sűrű, zelleres-krumplis pürét addig leveregetjük, amíg lomhán, ráérősen rotyogni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, apróra vágjuk a petrezselymet, és ráhintjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ritkán tekintjük a zellert önálló értékű zöldségnek. Belefőzünk egy kis darabkát a húslevesbe vagy a bablevesbe, aztán elfelejtjük. Na jó, nagy ritkán eszünkbe jut, és akkor zellerkrémlevest készítünk. Pedig semmi gond nincs vele. Ellenkezőleg, azon kívül, hogy olcsó, még egészséges is, hiszen rostossága kifejezetten jót tesz az emésztésnek. De én nemcsak ezért keverem gyakran a klasszikus krumplipürébe, hanem mert telt ízével pompásan feldobja azt. Az egyébként is kellemes, de semleges köret ilyenkor teljesen más jelleget kap

Zelleres krumplipüré

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Nokedli
Nokedli

1. Felteszünk egy lábasban vizet forrni, majd az összetevőket egy edénybe mérjük. 2. Fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan, csomósra keverjük a galuskatés...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Knédli zsemléből
Knédli zsemléből

A tojások sárgáját, a tejet és a sót összekeverem, majd hozzáadom a pirított zsemléket. ezt megkeverem, és további anyagokat a sütőport és a lisztet is hozzákeverem, majd ezek után...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Ropogós sült újkrumpli ropogós sajttal
Ropogós sült újkrumpli ropogós sajttal

A bacont csíkozd vagy kockázd fel. Tedd egy serpenyőbe, és pirítsd meg. A krumpli héját kapargasd le, mosd meg, vágd kisebb kockákra, majd kevés olívaolajon párold öt percig. Ha sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
A tökéletes Basmati rizs főzése
A tökéletes Basmati rizs főzése

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk