20 szelethez:
3 tojásból sütött kakaós piskótalap
(lásd Piskótatortalap) A töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza
2-3 evőkanál porcukor
1-2 evőkanál rum
4 dl tejszín 2 dkg zselatin
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé
A piskótából levágunk egy akkora csíkot, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik; a többit pedig akkorára szabjuk, amekkorával a formát kibélelhetjük. A gesztenyemasszából nedves kézzel 10 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen. A többit a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk. A zselatint 1 deci hideg vízbe áztatjuk, addig melegítjük, míg fel nem oldódik, majd mielőtt megdermedne, a gesztenyés tejszínhabba csorgatjuk, és a felét a piskótával bélelt őzgerincformába simítjuk. A gesztenyerudat a közepére fektetjük, és a maradék habbal bevonjuk. A félretett tésztacsíkot sült oldalával lefelé ráborítjuk, azután 1-2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Végül deszkára borítjuk, és olvasztott étcsokoládéval bevonjuk. A fehér csokoládét akkor reszeljük a tetejére, amikor az étcsokoládé már nem folyik, de még lágy.
Kakaós piskótalap készítése
Hozzávalók: 6 tojás 15 dkg porcukor 4 dkg kakaópor 15 dkg liszt ½ csomag sütőpor
Elkészítés:
A tojások fehérjét habosra keverjük, apránként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk. A tojások sárgáit egyenként belekeverjük, s fokozatosan beleszórjuk a sütőporos, kakaóporral kevert, szitált lisztet. Minden egyéb tekintetben a piskótasütésre érvényes javaslatok az irányadóak, leírása: „Piskóta tortalap készítése” címszó alatt. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben sütjük ki, egyenletes lángon. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt, akkor töltjük meg tetszés szerint.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleforgatjuk a habba, rumaromával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat összedolgozzuk majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órára. Utána két részre osztjuk a tésztát és egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyiket sütőp...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA margarint habosra keverjük a 25 dkg cukorral, tojással. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, végül a kakaóport + 2.5 dl tejet. Tepsibe tesszük 170C-os előmelegített sütőben 25 perc a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojásokat kikeverjük a cukorral és olajjal. Hozzáadjuk a kakaóporral, sütőporral, sóval elkevert lisztet és simára dolgozzuk. Vajazott, lisztezett formába simítjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű