menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes (gibanica)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kalácstésztához
1 kg finomliszt
2 kanál cukor
5-6 dl tej

5 dkg élesztő
csipet só
1 tojás sárgája
1 dl olaj

a kenéshez
zsír vagy olaj

Töltelékek

túrós
500 g tehéntúró
2 tojás
cukor
vaníliás cukor
mazsola

meggyes
40 dkg magozott meggy
cukor
gríz

mákos
30 dkg darált mák
porcukor
2 dl tejföl
1 egész tojás

almás
½ kg alma
cukor
fahéj

Elkészítés:


A kelt rétes készítésének az alapja egy lágy kalácstészta. A lisztet tegyük egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ebbe öntsünk bele 1 dl langyos tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjunk rá egy pici cukrot, és hagyjuk állni pár percig, hogy felfusson. Ezután tegyük bele a tojás sárgákat, a csipet sót és annyi tejet, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasszuk, míg elkezd elválni az edény falától. Amikor a tészta már majdnem készen van, az 1 dl olajat is adjuk hozzá, és azzal együtt dagasszuk készre. Fontos, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután szórjuk meg a tetejét liszttel, és letakarva hagyjuk megkelni.

Miután a tésztánk a duplájára dagadt, egy deszkán gyúrjuk át, majd osszuk 5 egyenlő részre. Sodrófával 2 cm vastag kis lepényeket nyújtsunk a cipókból, és a tetejüket kenjük meg olvasztott zsírral, majd ismét hagyjuk kelni őket körülbelül 20-25 percig.

Ezután egyenként, először sodrófával kicsit kinyújtjuk a konyhaasztalon, melyet egy tiszta terítővel borítottunk, végül kézzel óvatosan elkezdjük kifelé húzni. (Mindig apránként és nagyon finoman húzzuk kifelé a vastagabb felénél.)

Amikor elkészültünk, és szép vékony lett a tésztánk, megtöltjük, és a terítő segítségével föltekerjük. Miután U alakban belehelyeztük a kizsírozott tepsibe, alaposan át kell kenni a tészta tetejét olajjal vagy zsírral ott is, ahol az U alak szárai összeérnek, mert ha nem kenjük meg eléggé, akkor sütéskor össze fog ragadni. Mielőtt megsütnénk, még egyszer hagyjuk kelni kb. 10 percet. Előmelegített sütőben pár percig 200 fokon süssük, majd azt követően vegyük vissza 180 fokra a hőmérsékletet, és 30 perc alatt süssük készre. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét porcukorral.

Túrós töltelék
A túrót keverjük ki a tojások sárgájával, adjuk hozzá ízlés szerint a cukrot, a végén a tojások keményre vert habjával forgassuk össze. Tegyünk bele mazsolát is.

Meggyes töltelék
Kevés grízt pirítsunk meg, adjunk hozzá egy pici vizet, és addig pároljuk, amíg a gríz megpuhul. (Pont úgy, mint amikor grízes tésztát készítünk.) Ezt szórjuk rá a rétestésztára, ezután kisebb kupacokban a meggyet, és hintsük meg cukorral is, majd tekerjük föl.

Mákos töltelék
A tejfölt keverjük ki a tojással és csorgassuk rá a tésztára, ezután hintsük meg a cukros mákkal, és tekerjük föl.

Almás töltelék
Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, ízesítsük cukorral és fahéjjal, majd enyhén dinszteljük meg. Miután a levét kinyomkodtuk, terítsük a tésztára kisebb halmokban, és tekerjük fel.

Kelt rétes (gibanica)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Joghurtos kuglóf
Joghurtos kuglóf

A margarint a cukorral kikeverem, csipetnyi sót is teszek bele, majd a citromhéjat, a tojásokat. A lisztbe belekeverem a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot keverek a ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Csokipudingos csavart csiga
Csokipudingos csavart csiga

-először e krémet készitjük el -a vajat felolvasztjuk -hozzáadjuk a tejet + a többi hozzávalót -folyamatosan kevergetjük -a tűzről levesszük -hülni hagyjuk -az é...

Elkészítési idő: 80
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fánk szilvás
Fánk szilvás

A lisztet szórjuk egy tálba, keverjük el a sóval. Langyosítsuk meg a tejet. Keverjük el benne a fruktózt, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy tk liszttel (abból, amit kimé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Emese
Mézes kalács
Mézes kalács

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk