A kalácstésztához
1 kg finomliszt
2 kanál cukor
5-6 dl tej
5 dkg élesztő
csipet só
1 tojás sárgája
1 dl olaj
a kenéshez
zsír vagy olaj
Töltelékek
túrós
500 g tehéntúró
2 tojás
cukor
vaníliás cukor
mazsola
meggyes
40 dkg magozott meggy
cukor
gríz
mákos
30 dkg darált mák
porcukor
2 dl tejföl
1 egész tojás
almás
½ kg alma
cukor
fahéj
A kelt rétes készítésének az alapja egy lágy kalácstészta. A lisztet tegyük egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ebbe öntsünk bele 1 dl langyos tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjunk rá egy pici cukrot, és hagyjuk állni pár percig, hogy felfusson. Ezután tegyük bele a tojás sárgákat, a csipet sót és annyi tejet, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasszuk, míg elkezd elválni az edény falától. Amikor a tészta már majdnem készen van, az 1 dl olajat is adjuk hozzá, és azzal együtt dagasszuk készre. Fontos, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután szórjuk meg a tetejét liszttel, és letakarva hagyjuk megkelni.
Miután a tésztánk a duplájára dagadt, egy deszkán gyúrjuk át, majd osszuk 5 egyenlő részre. Sodrófával 2 cm vastag kis lepényeket nyújtsunk a cipókból, és a tetejüket kenjük meg olvasztott zsírral, majd ismét hagyjuk kelni őket körülbelül 20-25 percig.
Ezután egyenként, először sodrófával kicsit kinyújtjuk a konyhaasztalon, melyet egy tiszta terítővel borítottunk, végül kézzel óvatosan elkezdjük kifelé húzni. (Mindig apránként és nagyon finoman húzzuk kifelé a vastagabb felénél.)
Amikor elkészültünk, és szép vékony lett a tésztánk, megtöltjük, és a terítő segítségével föltekerjük. Miután U alakban belehelyeztük a kizsírozott tepsibe, alaposan át kell kenni a tészta tetejét olajjal vagy zsírral ott is, ahol az U alak szárai összeérnek, mert ha nem kenjük meg eléggé, akkor sütéskor össze fog ragadni. Mielőtt megsütnénk, még egyszer hagyjuk kelni kb. 10 percet. Előmelegített sütőben pár percig 200 fokon süssük, majd azt követően vegyük vissza 180 fokra a hőmérsékletet, és 30 perc alatt süssük készre. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét porcukorral.
Túrós töltelék
A túrót keverjük ki a tojások sárgájával, adjuk hozzá ízlés szerint a cukrot, a végén a tojások keményre vert habjával forgassuk össze. Tegyünk bele mazsolát is.
Meggyes töltelék
Kevés grízt pirítsunk meg, adjunk hozzá egy pici vizet, és addig pároljuk, amíg a gríz megpuhul. (Pont úgy, mint amikor grízes tésztát készítünk.) Ezt szórjuk rá a rétestésztára, ezután kisebb kupacokban a meggyet, és hintsük meg cukorral is, majd tekerjük föl.
Mákos töltelék
A tejfölt keverjük ki a tojással és csorgassuk rá a tésztára, ezután hintsük meg a cukros mákkal, és tekerjük föl.
Almás töltelék
Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, ízesítsük cukorral és fahéjjal, majd enyhén dinszteljük meg. Miután a levét kinyomkodtuk, terítsük a tésztára kisebb halmokban, és tekerjük fel.
Az élesztőt a langyos-cukros tejben felfuttatom. Az lisztben elmorzsolom a margarint és hozzáadom az élesztőt és a többi hozzávalót. Sima tésztát gyúrok belőle. Nem kell keleszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Egy deci kézmeleg tejben egy mk porcukorral megfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk a közepébe. 3. Beleöntjük a felfuttatott éle...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Közepes1. A szobahőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük, és alaposan kidagasztjuk, amig fényes és ruganyos tésztát kapunk, ez kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk ilyenkor az élesz...
Elkészítési idő: 140 perc Nehézség: Könnyű