20-22 cm átmérőjű kuglófformához:
30 dkg süteményliszt
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
10 dkg puha vaj + egy kevés a formához
15 dkg porcukor
1,25 dl szobahőmérsékletű teljes tej (3,5 %-os zsírtartalmú)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A lisztből 1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval és 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A puha vajat a maradék cukorral előbb habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit és a finomra reszelt citromhéjat. A fehérjehabot a vajas krémhez keverjük, majd kanalanként, óvatosan beledolgozzuk a lisztes keveréket.
A tésztát megfelezzük.
A kuglófformát kivajazzuk, a félretett liszttel meghintjük. A tészta felét belesimítjuk.
A kakaóport a tészta másik feléhez keverjük. A kakaós tésztát rásimítjuk a formában lévő tésztára, majd egy villa segítségével spirálokat rajzolunk bele. Ettől nyeri el jellegzetes márványmintázatát. A tésztát nagyjából 1 órán át sütjük.
Ha tökéletes eredményt szeretnénk, a bécsi háziasszonyok tanácsát is érdemes megfogadni a sütésre vonatkozóan. A sütő ajtaját résnyire támasszuk ki a sütés kezdetén egy fakanállal. Nagyjából 15 perc elteltével a kuglóf szépen emelkedni kezd. Ekkor vegyük ki a fakanalat, és a sütési idő végéig ne nyissuk ki a sütő ajtaját! A végén a biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük, hogy tökéletesen átsült-e.
A kész kuglófot rácsra borítjuk, azonnal meghintjük porcukorral, és hűlni hagyjuk. Hidegen szeleteljük.
A kuglóf persze készülhet ennél nagyobb formában is, a közel 30 cm átmérőjű sütőformákhoz a hozzávalók duplája szükségeltetik.
Ha pedig kis, 10 cm átmérőjű kuglófformáink vannak, szintén érdemes nagyobb mennyiséggel dolgozni, hogy mindegyikbe jusson.
Keverjük össze a zabpelyhet, fahéjat, cukrot, tejet és a banán felét egy lábasban és tegyük fel főni. Mikor már rotyog, rendületlenül kevergetve még hagyjuk kb. 4-5 percet. Osszu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy sütőtálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Belerakosgatjuk a meghámozott, cikkekre darabolt almát, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és az összemorzsált vajas liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKrém: 1 puncs puding, 1 vaníliás puding, külön – külön főzzük meg, puncsba rumot, vaníliába vaníliás cukrot keverünk bele, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukrot kikeverünk, és a két pudingb...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, belerakjuk a sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és 1 dl tejfölt. Egy közepesen lágy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű