Családireceptkönyv.hu

Márványkuglóf – ahogy Bécsben készítik


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


20-22 cm átmérőjű kuglófformához:
30 dkg süteményliszt
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
10 dkg puha vaj + egy kevés a formához
15 dkg porcukor
1,25 dl szobahőmérsékletű teljes tej (3,5 %-os zsírtartalmú)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
1 db kezeletlen citrom reszelt héja

Elkészítés:


A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A lisztből 1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval és 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A puha vajat a maradék cukorral előbb habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit és a finomra reszelt citromhéjat. A fehérjehabot a vajas krémhez keverjük, majd kanalanként, óvatosan beledolgozzuk a lisztes keveréket.
A tésztát megfelezzük.
A kuglófformát kivajazzuk, a félretett liszttel meghintjük. A tészta felét belesimítjuk.
A kakaóport a tészta másik feléhez keverjük. A kakaós tésztát rásimítjuk a formában lévő tésztára, majd egy villa segítségével spirálokat rajzolunk bele. Ettől nyeri el jellegzetes márványmintázatát. A tésztát nagyjából 1 órán át sütjük.
Ha tökéletes eredményt szeretnénk, a bécsi háziasszonyok tanácsát is érdemes megfogadni a sütésre vonatkozóan. A sütő ajtaját résnyire támasszuk ki a sütés kezdetén egy fakanállal. Nagyjából 15 perc elteltével a kuglóf szépen emelkedni kezd. Ekkor vegyük ki a fakanalat, és a sütési idő végéig ne nyissuk ki a sütő ajtaját! A végén a biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük, hogy tökéletesen átsült-e.
A kész kuglófot rácsra borítjuk, azonnal meghintjük porcukorral, és hűlni hagyjuk. Hidegen szeleteljük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kuglóf persze készülhet ennél nagyobb formában is, a közel 30 cm átmérőjű sütőformákhoz a hozzávalók duplája szükségeltetik.

Ha pedig kis, 10 cm átmérőjű kuglófformáink vannak, szintén érdemes nagyobb mennyiséggel dolgozni, hogy mindegyikbe jusson.

Márványkuglóf – ahogy Bécsben készítik

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Beatrix
Meggyes pite
Meggyes pite

A tojás fehérjét elválasztom a sárgájától, majd a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját, a cukorral "fehér színűre" keverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd a tejföl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Márti
Mézes
Mézes

Jobb előtte való nap begyúrni hidegre tenni, de nem hűtőbe mert megvizesedik, hirtelen kell sütni, pár perc alatt , ne szárítsuk ki. Ha megsült,rögtön puha, de fűtetlen hideg sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Hajtogatott sajtos pogácsa
Hajtogatott sajtos pogácsa

A hozzávalókból tésztát dagasztunk: először is 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek. cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Mogyoróvajas keksz
Mogyoróvajas keksz

A mogyoróvajat a durvára tört mogyoróval és a cukorral alaposan elkeverjük. Felütjük a tojást, kissé felverjük, majd a mogyorós masszába keverjük. Amikor teljesen homogén, jól f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk