tésztához:
45 dkg liszt
2 dl langyos tej
6 dkg puha margarin
3 dkg élesztő
1 tojás
7 dkg porcukor
reszelt citromhéj
1 mk zöld kardamommag őrölt (elhagyható,de ettől lesz pikáns íze)
A töltelékhez:
25 dkg túró
1 csomag vaníliás pudingpor
8 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
kevés rum, amibe előtte megáztatom
1 citrom reszelt héja
A lekenéshez:
1 tojás
Az élesztőt 1 dl tejjel, és egy kevés cukorral futassuk fel.
A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a citromhéjat, és a puha margarint.
A tésztát dolgozzuk össze, és meleg helyen letakarva hagyjuk kelni 1 órát.
Közben készítsük el a tölteléket.
A pudingport keverjük simára a cukrokkal, és egy kevés tejjel, majd hozzáadva a maradék tejet főzzük sűrűre. Keverjük hozzá a megmosott, és lecsepegtetett mazsolát, majd a szitán áttört túrót.
Mikor megkelt a tésztánk nyújtsuk ki fél cm vastagságúra, kenjük meg a töltelékkel, és tekerjük fel.
Előmelegített sütőben, szilikonnal bélelt sütőlapon süssük meg a 2 cm vastagságúra felvágott csigákat.
A tetejüket kenjük le felvert tojással.
170 hőfokon 15-20 perc alatt megsülnek. Ne helyezzük őket túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek. Porcukorral megszórva tálaljuk. Frissen a legfinomabb!
Kb 18 db lesz belőle.
A vajat a cukorral a vanília cukorral és egy tojással habosra kikeverjük. Hozzá adjuk a darált diót és a sütőporral elkevert lisztet, majd ha szükséges kevés tej hozzá adásávaljól...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni. A mákos piskótához a tojás sárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűgy mélyebb tepsi alját kirakjuk a háztartási keksszel. A grízes masszához a tejből, darából, kristálycukorból, vaníliás cukorból tejbegrízt főzünk. Míg a gríz forró, hozzákeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájukat keverjük addig a nyírfacukorral, amíg kif...
Elkészítési idő: 120perc Nehézség: Közepes