2,5 dl tej vagy víz
0,5 dl olaj
1,5 tk. só
20 dkg öregtészta (itt elhagyva)
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő (öregtészta nélkül 2 dkg)
Töltelékhez:
16 kis tégla alakúra vágott sajt
szeletelt kolbászkarikák vagy sonka, pirított bacon, hagyma stb.
Az élesztőt kevés langyos tejjel, csipet cukorral elkeverjük, majd annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórjuk egy pici liszttel és kb. 20-30 percig kelesztjük, ami akkor történik meg amikor szépen felemelkedik és megrepedezik. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és megdagasztjuk a tésztát.
Duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd nagy kört nyújtunk belőle, 16 cikkre vágjuk, teszünk a szélesebb oldalára kis kolbászt, sajtot vagy bármit amit a hűtőben találunk, majd feltekerjük őket úgy, hogy a háromszögeket folyamatosan nyújtjuk a sodrófával rásegítve.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük őket ismét duplájára, csak ezután kenjük le őket felvert tojással. 180 fokos sütőben addig sütjük amíg szép aranybarnák lesznek.
A lisztet, tojássárgákat, margarint, tejfölt, sót, borsot kemény tésztává összegyúrjuk. A tésztát elfelezzük, és lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. A tésztát egészben, s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenéshez és a szóráshoz használt alapanyagok kivételével minden hozzávalót összegyúrunk egy keverőtálban és fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius – fokra, ké...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KönnyűKevés langyos, cukros tejben asz élesztőt felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, kétfe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgáját és a tejfölt egy tálba tesszük, majd ráöntjük az élesztős tejet, és a maradék tejet, sózzuk és jól meggyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű