Családireceptkönyv.hu

Borscs leves


Írta:

Elk. idő: 1,5
Adag: 4
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


5 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg marhalapocka
30 dkg sertéscomb
4 ek. étolaj vagy 1 teavaj
3 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 tk egész fekete bors
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
2 db cékla
1/2 fej káposzta
5 dkg paradicsom püré
1/2 marhahúsleves kocka
1/2 citrom leve vagy 2 ek borecet
15 dkg tejföl
pár szál petrezselyem vagy kapor (díszítéshez)
3 dl vodka (főzéshez)
só,őrölt bors, római kömény ízlés szerint
egy csipet morzsolt szegfűszeg

Elkészítés:


Húsokat megmossuk. Erős hüvelyk ujjnyi kockákra vágjuk. Nagy lábosban vajon vagy forró olajon fehérre pirítjuk. Vízzel felöntjük, majd beletesszük a babérlevelet, fél húsleveskockát és az egész borsot, sózzuk majd fedő alatt puhára főzzük.

Répákat, a zellert, a céklát és a hagymákat megtisztítjuk. A hagymát karikázzuk, fokhagymát kinyomjuk, a többit felkockázzuk apró darabokra. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd vékony csíkokra szeljük. - 1/2 deci vodkát megisszuk

Amíg fő a hús a céklát kevés vajon vagy olajon puhára pároljuk, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk.

Kolozsvári szalonnát fél centis darabokra vagy csíkokra vágjuk, lángra tesszük és zsírján a hagymákat, répákat, zellert, káposztát 5-10 percig pároljuk átforgatjuk, majd szintén a húsleveshez adjuk.
Öntünk még hozzá egy kis vizet, hogy éppen ellepje, majd mehet bele a paradicsompüré, ízlés szerint: fél citrom leve és/vagy borecet . só, őrölt bors, római kömény, csipet szegfűszeg. - 1/2 deci vodkát megisszuk.

Kb.: 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (Ha kockára vágott burgonyát is teszünk bele, akkor picit több)

A maradék 4 adag vodkát kitöltjük, majd a levest is tányérba vagy csészében kínáljuk 2 kanál tejföllel és ízlés szerint aprított petrezselyemmel vagy kaporral díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT

Trükkök, tippek, praktikák:


Zöldségekben gazdag orosz egytál étel.
A borecet kihagyható és tálaláskor is ízesíthetünk vele. Ez ad még egy kis savanykás ízt hozzá.
A zöldségek nyugodtan variálhatók, mert ahány ház, annyi szokás, de egy cékla mindenképpen javasolt a színe miatt. (vagy több paradicsompüré)
Céklából lehet ecetes cékla is, de akkor óvatosan a borecettel.
Én 50%-os házi tejföllel kínáltam!

Borscs leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek, Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Erős-savavanyú leves
Erős-savavanyú leves

Erőlevest felforral Bele a rákhús és a csalamádé Hozzá a bambuszrügy, a gomba, a zeller 5 PERCIG FŐZ Ezután bele az uborka, a ecet-cherry-szója keverék, a sonka. További 1 (EG...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Spenótleves édesburgonyával és fűszeres kolbásszal
Spenótleves édesburgonyával és fűszeres kolbásszal

Egy fazékban kevés zsíron süsd ropogósra az apróra vágott szalonnát, szedd ki egy konyhatörlőre és tedd félre. A csirkemell kockákat sószd és borsozd, a visszamaradt zsíron pirítsd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejfölös zöldbableves
Tejfölös zöldbableves

A friss zöldbabot megtisztítjuk, két végüket lecsippentjük és az esetleges szálkákat lehúzzuk. Megmossuk a zöldbabot, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk. Közben egy fazék...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csalán leves
Csalán leves

A csalánt leveleket jól,megmostam majd leforráztam,párpercet hagytam a forró vízben,majd leszűrtem.A felkarikázott hagymákat olajon dinsztelem,majd hozzá adom a megtisztított kocká...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk