5 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg marhalapocka
30 dkg sertéscomb
4 ek. étolaj vagy 1 teavaj
3 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 tk egész fekete bors
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
2 db cékla
1/2 fej káposzta
5 dkg paradicsom püré
1/2 marhahúsleves kocka
1/2 citrom leve vagy 2 ek borecet
15 dkg tejföl
pár szál petrezselyem vagy kapor (díszítéshez)
3 dl vodka (főzéshez)
só,őrölt bors, római kömény ízlés szerint
egy csipet morzsolt szegfűszeg
Húsokat megmossuk. Erős hüvelyk ujjnyi kockákra vágjuk. Nagy lábosban vajon vagy forró olajon fehérre pirítjuk. Vízzel felöntjük, majd beletesszük a babérlevelet, fél húsleveskockát és az egész borsot, sózzuk majd fedő alatt puhára főzzük.
Répákat, a zellert, a céklát és a hagymákat megtisztítjuk. A hagymát karikázzuk, fokhagymát kinyomjuk, a többit felkockázzuk apró darabokra. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd vékony csíkokra szeljük. - 1/2 deci vodkát megisszuk
Amíg fő a hús a céklát kevés vajon vagy olajon puhára pároljuk, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk.
Kolozsvári szalonnát fél centis darabokra vagy csíkokra vágjuk, lángra tesszük és zsírján a hagymákat, répákat, zellert, káposztát 5-10 percig pároljuk átforgatjuk, majd szintén a húsleveshez adjuk.
Öntünk még hozzá egy kis vizet, hogy éppen ellepje, majd mehet bele a paradicsompüré, ízlés szerint: fél citrom leve és/vagy borecet . só, őrölt bors, római kömény, csipet szegfűszeg. - 1/2 deci vodkát megisszuk.
Kb.: 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (Ha kockára vágott burgonyát is teszünk bele, akkor picit több)
A maradék 4 adag vodkát kitöltjük, majd a levest is tányérba vagy csészében kínáljuk 2 kanál tejföllel és ízlés szerint aprított petrezselyemmel vagy kaporral díszítjük.
JÓ ÉTVÁGYAT
Zöldségekben gazdag orosz egytál étel.
A borecet kihagyható és tálaláskor is ízesíthetünk vele. Ez ad még egy kis savanykás ízt hozzá.
A zöldségek nyugodtan variálhatók, mert ahány ház, annyi szokás, de egy cékla mindenképpen javasolt a színe miatt. (vagy több paradicsompüré)
Céklából lehet ecetes cékla is, de akkor óvatosan a borecettel.
Én 50%-os házi tejföllel kínáltam!
Erőlevest felforral Bele a rákhús és a csalamádé Hozzá a bambuszrügy, a gomba, a zeller 5 PERCIG FŐZ Ezután bele az uborka, a ecet-cherry-szója keverék, a sonka. További 1 (EG...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy fazékban kevés zsíron süsd ropogósra az apróra vágott szalonnát, szedd ki egy konyhatörlőre és tedd félre. A csirkemell kockákat sószd és borsozd, a visszamaradt zsíron pirítsd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA friss zöldbabot megtisztítjuk, két végüket lecsippentjük és az esetleges szálkákat lehúzzuk. Megmossuk a zöldbabot, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk. Közben egy fazék...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csalánt leveleket jól,megmostam majd leforráztam,párpercet hagytam a forró vízben,majd leszűrtem.A felkarikázott hagymákat olajon dinsztelem,majd hozzá adom a megtisztított kocká...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű