5 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg marhalapocka
30 dkg sertéscomb
4 ek. étolaj vagy 1 teavaj
3 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 tk egész fekete bors
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
2 db cékla
1/2 fej káposzta
5 dkg paradicsom püré
1/2 marhahúsleves kocka
1/2 citrom leve vagy 2 ek borecet
15 dkg tejföl
pár szál petrezselyem vagy kapor (díszítéshez)
3 dl vodka (főzéshez)
só,őrölt bors, római kömény ízlés szerint
egy csipet morzsolt szegfűszeg
Húsokat megmossuk. Erős hüvelyk ujjnyi kockákra vágjuk. Nagy lábosban vajon vagy forró olajon fehérre pirítjuk. Vízzel felöntjük, majd beletesszük a babérlevelet, fél húsleveskockát és az egész borsot, sózzuk majd fedő alatt puhára főzzük.
Répákat, a zellert, a céklát és a hagymákat megtisztítjuk. A hagymát karikázzuk, fokhagymát kinyomjuk, a többit felkockázzuk apró darabokra. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd vékony csíkokra szeljük. - 1/2 deci vodkát megisszuk
Amíg fő a hús a céklát kevés vajon vagy olajon puhára pároljuk, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk.
Kolozsvári szalonnát fél centis darabokra vagy csíkokra vágjuk, lángra tesszük és zsírján a hagymákat, répákat, zellert, káposztát 5-10 percig pároljuk átforgatjuk, majd szintén a húsleveshez adjuk.
Öntünk még hozzá egy kis vizet, hogy éppen ellepje, majd mehet bele a paradicsompüré, ízlés szerint: fél citrom leve és/vagy borecet . só, őrölt bors, római kömény, csipet szegfűszeg. - 1/2 deci vodkát megisszuk.
Kb.: 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (Ha kockára vágott burgonyát is teszünk bele, akkor picit több)
A maradék 4 adag vodkát kitöltjük, majd a levest is tányérba vagy csészében kínáljuk 2 kanál tejföllel és ízlés szerint aprított petrezselyemmel vagy kaporral díszítjük.
JÓ ÉTVÁGYAT
Zöldségekben gazdag orosz egytál étel.
A borecet kihagyható és tálaláskor is ízesíthetünk vele. Ez ad még egy kis savanykás ízt hozzá.
A zöldségek nyugodtan variálhatók, mert ahány ház, annyi szokás, de egy cékla mindenképpen javasolt a színe miatt. (vagy több paradicsompüré)
Céklából lehet ecetes cékla is, de akkor óvatosan a borecettel.
Én 50%-os házi tejföllel kínáltam!
Először feldaraboljuk a konyhakész tyúkot. A fejét levágjuk és a nyakából kihúzzuk a légcsövét, majd a hátára fektetjük. Következő lépésben levágjuk a combokat. A melle és a combja...
Elkészítési idő:A lisztet kevés vajon megpirítom, majd 1 liter vízzel vagy alaplével felengedem. Hozzáadom a reszelt sajtot, borsot, zúzott fokhagymát. A tojást szétválasztom, a sárgáját összeke...
Elkészítési idő:1. Megcsináljuk a grízgombócokat. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és berakjuk a hűtőbe, max. 30-ig. 2. A lábosba beletesszük a zsiradékot, és a borsót a karikára vágot...
Elkészítési idő:1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy fazékban, a kissé megforrósított olajon 5-6 perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk. Közben a répát és a gyökeret megtisztítjuk, fé...
Elkészítési idő: 40 perc