30 dkg búzadara,
3 tojás,
5 dl nyers tej,
késhegynyi só,
8- 10 dkg porcukor,
1/2 citrom reszelt héja,
10 dkg vaj vagy zsír,
5 dkg mazsola.
A búzadarát tálba tesszük, ráöntjük a hideg tejet, jól összekeverjük és 30-40 percig pihentetjük, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, egy kis sót, megmosott, szárazra törölt citrom reszelt hóját (vigyázzunk, csak a sárga héjrészt reszeljük, a fehér belső héja keserű ízű), a cukor felét és jól eldolgozzuk. A pecsenyesütőt a zsírral együtt mérsékelten forró sütőbe tesszük, amíg a habot felverjük, a zsír megforrósodik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és részletekben, óvatosan a tésztához keverjük. A tésztát a megforrósodott zsiradékba öntjük, nem keverjük össze; betesszük a sütőbe és mérsékelt melegen addig sütjük, amíg az anyag megalvad. Ekkor lapátkanállal összevagdaljuk, hozzáadjuk a forró vízben megmosott, megszárított mazsolát, a cukor megmaradt felét, jól összekeverjük, és visszatesszük a sütőbe. Kb. 10 perc múlva újból kivesszük, morzsára daraboljuk, és ha még nem sült volna meg, még 6-8 percre visszatesszük. Vigyázzunk, ne szárítsuk meg a tésztát. Porcukorral leszórva tálaljuk, kis üvegtányéron málnaszörpöt vagy egy kis hígított baracklekvárt adunk mellé.
Ha nincs sütőnk, mérsékelt melegen a tűzhelyen is süthetjük akkora lábasban, hogy a beleöntött tészta egy ujjnyi vastagságú legyen. Ha a tűzhelyen sütjük, a beöntött tésztát állandóan keverni kell.
A hozzávalókat összegyúrom, majd szaggatóval kiszaggatom és megsütöm. Végül pedig lekvárral megkenem.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kaprot mosd meg és vágd apróra. A tojásokat tedd egy tálba, sózd meg és verd fel, tedd bele a cukrot és verd tovább. Add hozzá a lisztet a tejet és a már kihűtött olvasztott vaj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: a tojást, a zsírt, a tejet, a mézet és a cukrot vízgőzön 5 percig keverünk majd hozzáadjuk a lisztet és a szódaport. Ezeket összegyúrom és erősen lisztezett deszkán 4 lapot...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy tálba szórjuk a lisztet, sütőport, porcukrot és jól összekeverjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd a tojások sárgáját és a tejfölt, majd alaposan összedolgozzuk. A tésztát 3 r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű