35 dkg liszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
+ 1-2 evőkanál tej
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet.
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt arany barnára.
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl ola...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a lenmaggal a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az él...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz alapanyagokat összegyúrjuk, és 5 percet pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A tésztát 29 cm-es kör alakúra nyújtjuk. A lapból 12 db egyforma cikket vágunk, megkenjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez hozzáadjuk a sót,a langyos vizet, a tojásokat és belemorzsoljuk az élesztőt. Dagasztjuk, majd 40percet kelni hagyjuk.a tetejét lekenjük tojással és 30percet pihentetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű