Hozzávalók :
1 kg túró
1 kg vaj ( és szigorúan vaj )
1 kg liszt
4 tojás sárgája
4 dkg só
5 dkg élesztő
Elkészítés :
A túrót és a szoba hőmérsékletű puha vajat a tojások sárgájával és a sóval egy tálban jól összedolgozzuk. Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk és ezt is hozzádolgozzuk, végül a lisztet is kisebb részletekben belegyúrjuk. Én 4-5 részletben szoktam hozzáadni.
Amikor a tészta egyneművé válik és szép képlékeny a massza, akkor egy erősebben lisztezett deszkára kitesszük és szép kis cipót formálunk belőle.
Én általában egy jó maréknyi lisztet még hozzá szoktam gyúrni, hogy ne legyen olyan ragacsos a tészta.
Ilyenkor szépen ki lehet mosakodni a gyúrásból és el lehet kezdeni a tészta hajtogatását....
Egy ekkora tésztát legalább 40x80 cm méretre ki kell nyújtani, majd képzeletben három részre osztva a két szélét befelé ráhajtani.
Szépen le kell takarni a deszkán hagyva egy nejlon zacskóval.
Ez azért jobb mint egy konyharuha, mert elzárja a tésztát a levegőtől és nem tud kicserepesedni és beszáradni a tészta ...
10 perces pihentetés után a tésztát kitakarjuk és lisztezés mellett ismét nyújtunk, majd hajtunk a tésztán egyet .
Ismét betakargatjuk 10 percre , majd ismételgetjük, addig, amíg öt alkalmat nem hajtottuk a tésztát ...
Az ötödik alkalom után a tésztát ujjnyi vastagságra nyújtjuk és szépen kiszaggatjuk kerek szaggatóval. ( én nem szeretem, ha kicsik a pogik, mert akkor sokkal könnyebben ki lehet a sütés közben szárítani , illetve hamarabb el is dőlnek a sütés közben és nem lesznek szép formásak, pedig az fontos egy pogácsánál )
Sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgatjuk őket, figyelve arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben szép nagyok lesznek és nem jó, ha egymásra kelnek a pogácsák !
Tetejüket tojássárgával kenjük meg és reszelt sajtot tegyünk egy nagy csipettel rájuk. Ne sajnáljuk a sajtot sem, mert, a sütés közben gyönyörűen rápirulnak és ropogós páncéllal vértezi fel a pogikat majd :)
Mivel a tészta végig az asztalon volt és hajtogatás közben szépen dolgozott az élesztő benne, nem szükséges semmi kelesztés már és mehetnek is s ütőbe .
160 fokon légkeverésen kell sütni amíg aranybarnák nem lesznek.
A sütés változó, mert méret és sütőfüggő, de 20 -30 perc alatt általában szépen megsülnek .
Ajánlatos félidőben megfordítani , hogy szép egyenletesre süljön.
A kész pogácsákat én mindig forrón eszem és utána a gyomorfájást is vállalom, mert az élmény leírhatatlan !
A pogácsa olyan könnyű, mint a vatta a közepe lágy és réteges, a külseje szép ropogós lesz.
Ez a recept a sok vaj és túró miatt olyan tartós, hogy akár másnap is remek ízélményt ad, mert nem szárad ki !
Én 1,5 kg túróból gyúrtam tésztát és csak a felét sütöttem ki, a másik felét sütőpapírral fedett tálcára raktam szorosan egymás mellé és lekenés, sajtozás után lefagyasztottam.
Másnap szét kell törni a pogácsákat és ki lehet zacskózni, vagy dobozolni és maradhat a mélyhűtőben.
Ha szükség lenne rá, akkor ki kell venni és szétrakosgatni egy sütőpapíros tepsiben és szobahőmérsékleten 2 óra olvasztás után lehet is sütni.
Így egy kosszal meg lehet úszni több adag pogácsát is és sokszor jól jön egy kis segítség a konyhában, ha váratlan vendég van, vagy csak nincs idő a hajtogatásra....
Totra és Karamell oldalról
http://tortaeskaramell.blogspot.hu/2016/01/a-legfinomabb-turospogacsa-receptje.html?spref=fb
Jól összegyúrva legalább 2 órát pihent. A tetejére került 1 tojás és némi reszelt sajt.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összegyúrjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 2. Kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagra és négybe hajtjuk, 20 perc állás után megismételjük, majd a harmadik nyújtásn...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet a sóval,sütőporral elkeverem,a margarinnal,tojássárgákkal elmorzsolom. Az élesztőt 1 dl tejben,pici cukorral felfuttatom és a többi anyagokkal jól begyúrom. 15 dkg resz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÖsszegyúrjuk a hozzávalókat és pár órát hűtőben pihentetjük..Kinyújtjuk ,tojással lekenjük ,majd csíkokra vágjuk .A végén reszelt sajttal megszórjuk..Forró sütőben aranysárgára süt...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz