Hozzávaló (4-6 adag - 25 darab)
50 dkg csirkemell, szobahőmérsékleten
só, bors
25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál fűszerkeverék, ízlés szerint
(pl. currypor, baharat, arab hétfűszer, nekem a kedvencem a Lehel-piacon levő arab fűszerboltban készen kapható “baharat” nevű keverék)
3 dl kaukázusi kefír
sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj
Készítsük elő az eszközöket: 3 tál, villák, nagy serpenyő sütéshez, konyhai papírtörlővel letakart tál, a csirkék forgatásához húsfogó, vagy fémlapát
1. A csirkemellet konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk (de nem kell megmosni!), majd éles késsel, srégen haladva, vékony szeletekre vágjuk. Egy fél csirkemellből kb. 12 szelet jön ki, a két vége nyilván inkább kisebb falat lesz. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
2. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, fűszerkeveréket, valamint sót.
3. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefírt. A harmadikban marad a liszt kétharmada.
4. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk:
5. A megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. Mosogatáskímélő alternatíva lehet, ha uzsonnázótasakban forgatjuk össze.
6. A belisztezett húsdarabokat áttesszük a kefírbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez).
7. A kefíres tálból a csirkedarabokat egy villa, vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós.
9. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre. (A második adag közben maradhat a bundás tálban). Mindkét oldalán kb. négy percig sütjük, amíg aranyszínűre, ropogósra sül. Konyhai papírtörlővel fedett tányéron leitatjuk róla a felesleges olajat. A sütést megismételjük a második adag hússal.
10. Tálaláskor durvaszemű, tengeri sóval (pl. Maldon) hintjük meg.
A húsokat átkenjük a fűszerekkel, majd két szelet baconnel betekerjük mindegyiket. A zöldségeket megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, kivajazott tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a göngyöl...
Elkészítési idő:https://www.youtube.com/watch?v=XZHHclv-_Lk
Elkészítési idő:A kicsontozott húsokba beleteszünk darabonként 2 szilvát, újhagymát és manduladaszeletkéket. Összegöngyöljük és baconbe tekerjük. Szelíd parázs fölött a sütőben kb. 20 percig sütj...
Elkészítési idő: