• 1,5 dl langyos tej
• 15 dkg olv. vaj
• csipet só
• 10 dkg cukor
• 1 citrom vagy narancs héja
• 2 tojás
• 1 tk. vanília kivonat
• 50 dkg liszt
• 3 dkg élesztő
2 ek. kakaópor,
Az élesztőt kevés langyos tejben egy tk. cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval lágy, fánktészta szerű kelt tésztát dagasztok. Mikor kész kettéveszem, majd a felébe beledolgozom a kakaóport és a mazsolát.
A tésztát duplájára kelesztem, majd bőven lisztezett felületre borítom először a síma tésztát. Kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyanígy a kakaós tésztát is. Egymásra teszem őket, feltekerem, majd mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb szilikonos kuglófformába teszem, hagyom hogy duplájára keljen.
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.
A formában hagyom hűlni, állítólag ettől szaftosabb lesz.
A kihűlt tésztát vagy simán megszórom porcukorral, vagy citromos, narancsos olvasztott vajjal átkenem.
1. Egy tálba beleöntjük a lisztet, margarint, vaníliás cukrot és a tojásokat. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és a cukorral, majd a lisztes keverékhez adjuk. Jól összedol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gesztenyemasszát, a darált kekszet és az 5 dkg vajat a rummal és annyi tejjel, hogy gyúrható tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Egy tortaformába egyenletesen elterítjük. 4 dl tejben,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy nagy tálban. 2. A lisztet tálba szitáljuk és alaposan összekeverjük a sütőporral. 3. A tojások...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasszuk és belekeverjük a habtejszínt (nem kell felverni). Ezzel megkenjük a babapiskótákat és egy tortaformába lerakunk egy sort. K...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű