Családireceptkönyv.hu

Beigli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

25 dkg LIGA/RAMA margarin (kocka alakú!) vagy 15 dkg zsír
liszt
1 db tojás
1 db élesztő
1 db kockacukor/1 mokkáskanál kristálycukor
tej
pici só
1 marék kristálycukor
pici reszelt citromhéj

Elkészítés:


Az élesztőt langyos tejben – amibe pici sót és egy szem kockacukrot/1 mokkáskanál kristálycukrot teszünk – felfuttatjuk. A margarint annyi liszttel, amennyit felvesz összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az egy marék kristálycukrot, pici sót. A tészta közepébe mélyedést vájunk, beleütjük a tojást. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt, ha szükséges a tésztához még kevés langyos tejet adunk, se túl puha, se túl kemény ne legyen. Ha simára dolgoztuk, 4 vagy 6 cipót készítünk, lisztezett deszkán letakarva egy órát kelesztjük.

A cipókat egymás után kinyújtjuk, megtöltjük, tepsibe tesszük. A tetejét tejjel megkenjük, villával megszurkáljuk.

Villanytűzhelyet 50 fokosra kapcsoljuk, betesszük a tepsit és kb. 10 perc múlva 175 fokosra kapcsoljuk, így sütjük a tésztát.

Gáztűzhelynél csak akkor gyújtsuk be a sütőt, ha betettük a tepsit.

Trükkök, tippek, praktikák:


Diós töltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
tej, annyi, hogy összeálljon, ne legyen híg

Felfőzni, de ne bugyborékoljon, mikor kezd péppé válni, lehúzni a tűzhelyről, pici rumot belekeverni.
Ízlés szerint sárgabarack vagy narancslekvár (nélkülük is finom)


Mákos töltelék:
2 1/2 bögre darált mák
25 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
tej, a dióstölteléknél kicsivel többet, amit keverés közben apródonként adunk hozzá

Ugyanúgy felfőzni mint a diós tölteléket.
Ízlés szerint valamilyen lekvár (narancs, meggy, szilva), esetleg 1 üveg meggy befőtt

Gesztenyés töltelék:
25 dkg gesztenyepüré
10 dkg porcukor
10 dkg vaj

Jól kikeverni. (Ez két rúdba elegendő.)

Beigli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Panda mama
Rántott káposzta csülökkel
Rántott káposzta csülökkel

A füstölt csülköt többszöri átmosás után kuktában,babél leveles ,borsos,fokhagymás vízben jó puhára főzöm. A káposztát legyalulom és enyhén besózom. Az apró kockára vágott hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos, őzgerinces csoda
Kókuszos, őzgerinces csoda

Egy őzgerincformát kenjünk ki pár helyen vajjal ( jobban tapad a folpack ) és béleljük ki fóliával. - Kevés tejben keverjük el a zselatint, melegítsük össze , majd hűtsük ki. - A...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi bonbon
Házi bonbon

A bonbon formát kend ki csokival ( beleönteni, vagy egyenként kikenni ) , fejtetőre állítva kicsorgatni a felesleges csokit. Lehűteni. Ha megdermedt, akkor mehet bele a töltelék (...

Elkészítési idő: 3
Nehézség: Közepes
share
Avatar Virág fánk, rózsa fánk
Virág fánk, rózsa fánk

A jó kelt tészta készítéséhez lényeges, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek, langyosak legyenek. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóva...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk