4-6 személyre:
60 dkg liba- vagy kacsaaprólék
20 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
(15 dkg gomba)
10 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
petrezselyem
zellerzöld
bors
só
50 dkg rizs
(reszelt sajt)
A hideg vízben leöblített (szüksége esetén tisztított) aprólékot öntsd fel kb. másfél liter hideg vízzel, add hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, (s ha van, a megtisztított gombát), tedd bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adj hozzá egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzre tedd fel főni. Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tedd félre, szedd le a zsírját, szedd ki belőle a zöldséget, a húsféléket, s a levet szűrd át.
A húst csontozd ki, s a belsőségekkel együtt vágd kis kockákra, a sárga- és a fehérrépát, a zellert (és a gombát) ugyancsak kockázd fel.
A rizst folyóvízben, szűrőben mosd meg, s jól csurgasd le. A levesről leszedett zsír egy részét hevítsd fel, forgasd bele a rizst, s addig kevergesd, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsd fel a forró húslevessel (legfeljebb kétannyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vedd egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt párold a rizst. Amikor már félig megpuhult, akkor óvatosan keverd hozzá a zöldséget és a húsfélét, s azzal együtt párold készre.
Az aprólékba kerülhet szárny, hát, nyak, szív, zúza, illetve máj - minél többféle, annál jobb.
A reszelt sajt nem elengedhetetlen része a ludaskásának, de ha tálaláskor ez is kerül az asztalra, amiatt senki sem fog panaszkodni.
1. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. 2. Olívaolajon petrezselyemzölddel, sózva, borsozva megpároljuk. 3. A csirkemellet megtisztítjuk, majd csíkokra vágju...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA csirkemelleket sózzuk, borsozzuk és grillen vagy serpenyőben kevés olajon megsütjük. A paradicsomokat kis kockákra, a fokhagymát, vöröshagymát, bazsalikomot apróra vágjuk. Aki n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkét 8 részre daraboljuk, vagyis először félbevágjuk, majd lekanyarítjuk a szárnyát (egy kis mellel együtt) és a combját. Utóbbit a forgónál kettécsapjuk. Egy lehetőleg vas se...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alaposan megtisztított csirkemellet kb. 1cm széles és 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk. Kicsit hagyjuk lecsöpögni, meghintjük sóval, borssal és jól összeforgatjuk. A masszához a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű