1 csomag (8 lapos) teljes kiőrlésű lisztből készült rétestészta*, 20 dkg darált dió, 15 dkg eritrit, 1 szem narancs, 1 szem citrom, 3 ek. narancsvirágvíz, 10 dkg vaj (* lidls-ben nincs hozzáadott cukor)
Előmelegítjük 200 fokon a sütőt. Olvasztott vajjal vékonyan kikenünk egy 20×30 cm-s egy tűzálló tálat. A réteslapokat vágjuk ketté. Belefektetjük az első félbevágott réteslapot. Megkenjük az olvasztott vajjal, újabb lapot helyezünk rá, majd ezt is megkenjük vajjal, újabb lap, kenés, így készítsünk 6 réteget.
A hatodik lapra szórjuk a dió 1/5 részét, 1 csapott ek. eritritet, majd készítsünk hasonlóan 4 másik töltelékes réteget. Végül fedjük be a maradék, soronként vajjal megkent réteslappal.
Éles késsel a tál aljáig bevágjuk a majdani szeletek mentén a süteményt, az előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Amíg sül, készítsük el a szirupot: a narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki, keverjük el a maradék eritrittel (5 dkg kb.), 1 dl vízzel, a citrom és narancs héjával, forraljuk össze, majd keverjük el benne a narancsvirágvizet.
A forró süteményt a vágások mentén locsoljuk be a sziruppal.
A büfékben kapható nekem amúgy is fájóan édes, régebben sütöttem már cukros, szirupos változatot, de az is csak fele annyira volt édesítettem, mint az előbb említettek. Ez a változat szerintem bőven elég édes, 1 szelet pedig 10 g szénhidrátot tartalmaz.
A vaj és a dió miatt jócskán van benne kalória, ne higgyük azt, ok, a cukrot kiváltottuk, akkor jöhet az egész tepsi. Mértékkel!! : )
Az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, majd fahéjjal és a cukorral ízesítjük. A lisztet a zsiradékkal gyorsan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Két...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a vaníliakivonatot. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Habverővel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást, cukrot, mézet, fahéjat, és sütőport belerakjuk egy edénybe, és mérsékelt lángon rövid ideig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Ügyelünk arra, hogy a tészta oda ne ég...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasba tegyünk oda egy kevés vizet főni, majd forraljuk benne 5 percig a mákot. Fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk a mákokat, míg megduzzadnak. Húsz perc múl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű