Hozzávalók kb. 30 darabhoz
• 11 dkg puha vaj
• 20 dkg cukor (fele lehet barna)
• 1 egész tojás
• 2 evőkanál víz
• 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak jó minőségű vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd belseje kikaparva)
• 25 dkg zabpehely
• csapott teáskanál só
• 10 dkg liszt
• 1 csapott teáskanál sütőpor
• 10 deka mazsola
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A vajat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a tojást, a vizet, a vaníliát, majd forgasd bele a lisztet, a sót, a zabpelyhet, a sütőport, és végül a mazsolát. Egy nagy tepsire lesz szükség, vagy két közepesre. Kézzel formálj diónyi gombócokat a tésztából, és tedd kb. 3 centi távolságra egymástól. 15 percig süsd őket, amíg az alja-pereme már barnás, de a közepe még finom puha.
Ötletek variációkhoz:
• mazsola helyett tegyél bele apróra vágott csokit (étet, fehéret…), vagy diót, mandulát, vagy mindezt vegyesen
• a mazsola és a zabpehely együttes súlyát (35 dkg) helyettesítheted egy jó kis műzlivel, amiben a zabpelyhen kívül van mindenféle mag és aszalt gyümölcs is – nagyon jó cukormenteseket lehet kapni kimérve natúrboltokban, drogériákban
• tehetsz bele kakaóport vagy fahéjat is ízesítésnek (a lisztből annyi evőkanállal vegyél el, amennyi plusz kakaó megy bele)
• mehet bele narancshéj, citromhéj, illetve a víz helyett narancslé, citromlé is, ha még erőteljesebb ízt akarsz (egy narancsos csokicseppes kakaóporos verzió nagyon jól hangzik…!
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a darált diót, a cukorhelyettesítőt, a kakaóport és a sütőport, majd fakanáll...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez a 2,5 dl tejben elkeverjük a búzadarát. Az 1 liter tejet a margarinnal, a cukorral és a vaníliás cukorral feltesszük főni, majd amikor felfőtt, belekeverjük a búzadar...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA darált háztartási kekszet és a diót összekeverjük a sárgabaracklekvárral. Golyókat formázunk belőle, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Az étcsokit felolvasztjuk, és a golyókat m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a kijelölt tepsit vagy tálat(tortának is készíthető)folpackal kibéleljük úgy,hogy a szélein túl lógjon. A felezett epreket lerakjuk. A zselatint a vízben elkeverjük a cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű