Hozzávalók kb. 30 darabhoz
• 11 dkg puha vaj
• 20 dkg cukor (fele lehet barna)
• 1 egész tojás
• 2 evőkanál víz
• 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak jó minőségű vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd belseje kikaparva)
• 25 dkg zabpehely
• csapott teáskanál só
• 10 dkg liszt
• 1 csapott teáskanál sütőpor
• 10 deka mazsola
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A vajat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a tojást, a vizet, a vaníliát, majd forgasd bele a lisztet, a sót, a zabpelyhet, a sütőport, és végül a mazsolát. Egy nagy tepsire lesz szükség, vagy két közepesre. Kézzel formálj diónyi gombócokat a tésztából, és tedd kb. 3 centi távolságra egymástól. 15 percig süsd őket, amíg az alja-pereme már barnás, de a közepe még finom puha.
Ötletek variációkhoz:
• mazsola helyett tegyél bele apróra vágott csokit (étet, fehéret…), vagy diót, mandulát, vagy mindezt vegyesen
• a mazsola és a zabpehely együttes súlyát (35 dkg) helyettesítheted egy jó kis műzlivel, amiben a zabpelyhen kívül van mindenféle mag és aszalt gyümölcs is – nagyon jó cukormenteseket lehet kapni kimérve natúrboltokban, drogériákban
• tehetsz bele kakaóport vagy fahéjat is ízesítésnek (a lisztből annyi evőkanállal vegyél el, amennyi plusz kakaó megy bele)
• mehet bele narancshéj, citromhéj, illetve a víz helyett narancslé, citromlé is, ha még erőteljesebb ízt akarsz (egy narancsos csokicseppes kakaóporos verzió nagyon jól hangzik…!
Keverd össze a lisztet a felaprított dióval, a darabokra tört tejcsokival, a dióval, valamint az aszalt gyümölccsel. A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat a cukorral keverd ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA Ramát a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a 2 tojássárgát, a lisztet, a darált diót és a kakaót. A 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük és azt is a masszához adjuk. Óvatosa...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Közepes