menu

Családireceptkönyv.hu

Pita


Írta:

Elk. idő: kelesztés+fél ó
Adag: 12 darab
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 400 g liszt
- 2 dkg élesztő
- 240 ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só

Elkészítés:


Keverd el a cukrot kb. 1 dl langyos vízben, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percet, amíg az élesztő életre kel.

Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, öntsd a közepébe az élesztőt. Kezdd el keverni egy villával vagy kanállal, és add hozzá a maradék vizet. Amikor nagyjából összeállt, borítsd ki a munkapultra és kezdd el dagasztani.

Én nem vagyok a kenyérsütő gépek híve, ezért minden kenyértésztát kézzel dagasztok. Így kb. 10 perc a folyamat, amíg kellően egyenletes, szép sima lesz. Kenyérsütő gépben is dagaszthatod, akkor a gép elvégzi helyetted a munka nehezét.
A tésztát tedd egy jól kiolajozott tálba, forgasd meg hogy minden oldalról befedje az olaj. Fedd be és meleg helyen hagyd kelni legalább egy órát. Ha van időd, akkor nem árt neki, ha két-három órát pihen így. A végén a tészta kellemesen levegős lesz, és legalább a duplájára kel.
Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, és vágd 10-12 darabra, a receptben megadott mennyiségből ennyi pita készül. Formálj belőle a két tenyered között kis golyókat, és lisztezett felületen, letakarva hagyd őket pihenni még 10 percig. Közben ne felejtsd el a sütőt bekapcsolni a legmelegebb fokozatra (kb. 250 fok), hogy bemelegedjen mire a pitákat sütöd.
A pita, mint minden kenyér nagyon forró sütőben lesz az igazi. Csavard fel a sütődet a legmelegebb fokozatra, és ha van légkeverésed, azt is kapcsold be. Szükséged lesz hozzá még egy sütőlapra (kő, pizzasütő lap, de egy lapos tepsi is megteszi), ezt tedd a sütő legaljára. Én nem is a rácsokra, hanem közvetlenül a sütő aljára tettem a pizzasütő lapot, úgy sütöttem a pitákat. Hagyd, hogy a sütőlap is teljesen átmelegedjen.
A pitákat egy nyújtófa segítségével, jól lisztezett felületen nyújtsd ki. Szép kerek formákat kapsz, kb. 10-12 cm átmérőjű és fél cm magas köröket.
Dobd a kinyújtott pita tésztákat a sütőlapra, és süsd meg őket. A képen látható piták 4 percig sültek az egyik oldalukon, aztán megfordítottam őket és még 2 percet sültek a másik oldalon. Így ezt a halványbarna, néhol ropogós de még puha állagot kapták. Ha puhábban szereted, süsd rövidebb ideig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sütés után tedd a pitákat azonnal egy jól zárható dobozba, és akkor két-három napig frissek maradnak. Az eredeti cikk azt írja, hogy a kész pitákat akár fagyaszthatod is.
A pita egy tökéletes kenyér. Kívül kissé ropogós, belül puha. A belsejében a magas hőfokon sütés közben a gőztől egyfajta természetes zseb keletkezik, az utcai étkezdékben ezt szokták mindenféle húsokkal, salátákkal vagy pl. falafellel megtölteni. Könnyen készíthetsz otthon is gyrost, egyszerűen töltsd meg a pitát fűszeres sült hússal és zöldsalátával.
A másik jellemző mód, ahogy a közel-keleti országokban a pitát fogyasztják, hogy valamilyen mártogatós ételhez kanálként használják. Igazán eredeti ízeiben élvezhető például pitával mártogatva a humusz vagy a babaganus, két itthon is közkedvelt közel-keleti étel

Pita

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Spenótos-tejszínes metélt tészta
Spenótos-tejszínes metélt tészta

A spenótot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és vágjuk fel ízlés szerint. (Én vékonyan felcsíkoztam a spenótleveleket). Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Márványkuglóf
Márványkuglóf

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd mehet bele a citromhéj és a vaníliás cukor. Egyenként belekeverjük a tojásokat is. A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumpliprósza
Krumpliprósza

1. A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, és a levét jól kinyomkodjuk. 2. Apránként belekeverjük a kefírbe, nehogy megbarnuljon. 3. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és jól összekeverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Kefires lángos
Kefires lángos

Szorosan olajos nylon szatyorban a hűtőben akár egy hétig is eláll. Töltött lángosnak is csináltam nem lett nehéz a tészta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk