Családireceptkönyv.hu

Pizzatészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Elkészítés:


A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása
Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
Pizzatészta recept: formázz lyukat a liszt közepébe
Formázz lyukat a liszt közepébe
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
Pizzatészta recept: liszt és élesztő
Dolgozd össze a lisztet és az élesztőt
Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
Pizzatészta recept: keleszd egy órát
Keleszd legalább egy órát a tésztát
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
Pizzatészta recept: formázz labdát belőle
Formázz egyenletes felületű labdákat a tésztából
Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) . A következő lépést, a pizza formázását ide kattintva olvashatod.

Trükkök, tippek, praktikák:


Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted el, a pizza akkor is tökéletes lesz, ha sima, bárhol kapható finomlisztet (BL-55) használsz. Ha gondolod, 00-ás vagy duplanullás kenyérlisztet is adhatsz hozzá, ezt itthon viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ha tudsz ilyet beszerezni, akkor fele-fele arányban javaslom keverni a finomliszttel.
Első ránézésre luxusnak tűnhet az extra szűz olívaolaj a pizzatésztába, ráadásul hogy még a kelesztő tálat is azzal kend ki?! De hidd el, nem az. Ropogósságot és mediterrán ízt kölcsönöz az ételnek, ráadásul ha utánaszámolsz, a kelesztő tál kikenésével együtt sem kerül többe pizzánként 30 Ft-tal, mintha sima étolajat használnál.
Manapság, a gépek korában komoly kérdés lehet a kézzel dagasztás. Az olaszok szenvedéllyel állnak az ételeikhez, nincsenek máshogy a pizzával sem. Ott szentségtörés akár porélesztőből, akár géppel készíteni, de több receptben még azt is leírják, hogy ne bánj durván a tésztával. Természetesen jó lesz géppel dagasztva is, de én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy az a 10 perc dagasztás nem megerőltető, inkább élvezetessé teszi a főzést. Ráadásul ilyenkor a lányom is kap egy kis darabot, amit maga dagaszthat, így extraként még gyerekfoglalkozássá is válik a pizzatészta készítése.
Tipp: Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.
Amióta ezt a pizzatészta receptet használom, aki csak evett belőle, teljesen el volt tőle ájulva. Minden egyéb híreszteléssel szemben ugyanis lehet majdnem olyan pizzát sütni otthon, mint a legjobb pizzériákban. Csináld meg te is otthon, és biztos lehetsz benne, hogy elkápráztathatod vele az egész családot, vagy a vendégsereget!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Gombás zöldborsós penne
Gombás zöldborsós penne

A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk, a gombát felszeleteljük.Kevés olajban megpirítjuk a szalonnát, a pörcöt kivesszük az olajból és félre tesszük. Ebben az olajban üveges...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplilángos
Krumplilángos

A krumplit meghámozzuk, daraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, jó alaposan lecsöpögtetjük, s még melegen összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadunk 2 tk sót, 30...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Olivás laposkenyér
Olivás laposkenyér

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük sóval, majd hozzáadjuk a korábban 1dl langyos, cukros vízben felfuttatott élesztőt. A 4 evőkanál olívaolajat beleöntjük 2 dl langyos vízbe, ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lasagne házi tésztával GM
Lasagne házi tésztával GM

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd nagyon vékonyra nyújtjuk és akkora téglalapokat vágunk belőle, amekkora jénaiban sütjük a lasagnet. A vöröshagymát felaprítju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk