A csapátit India kenyerének nevezik, sütéséhez nyílt láng szükséges.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teáskanál só
langyos víz
ghí (tisztított vaj) vagy pálmazsír
A recepthez teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, mely kicsit tömörebb lepényeket eredményez.
A lisztet összekeverem a sóval és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl kemény, de ne is ragadjon. Letakarva negyedóráig pihentetem.
A tésztából apró golyókat formázok és kör alakúra kinyújtom. A nyújtáshoz kevés lisztet használjunk.
Egy palacsintasütőt felforrósítok és szárazon megsütöm a lepények mindkét oldalát.
Fémcsipesszel beletartom a lángba vagy ráhelyezem a tűzhely rácsára. A lepény fel fog fúvódni, hólyagosodni. Megfordítom.
Ügyelni kell arra, hogy ne kapjon bele a láng!
Mikor elkészült, megkenem mindkét oldalát vajjal vagy pálmazsírral.
Fogyasztható levesekhez, főételekhez stb.
Eredetileg finomlisztből készül.
Készítés közben előforduló lehetséges hibák, ami miatt nem fúvódik fel:
-ha nyújtáskor ragad a tészta
-túl kemény a tészta
-nem hagytuk állni
-sütés közben kiégettük (kiszakadt).
*http://www.lettudatos.com/csapati.html
**http://oktatas.krisnavolgy.hu/ugyes-kezek-lepenykenyer-keszites
******************************************************************
INDIAI RECEPTEK
http://jeindia.hu/index.php/recipes/
Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, majd közepesen magas lángon hevített olajba tetszőleges méretű tócsnikat kanalazunk. Oldalanként kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sűrített tejet, a cukrot, a mézet, a vajat, a szódabikarbónát és a vaníliarúd kikapart magjait egy nagyobb lábasba tesszük és alacsony lángon, folyamatosan keverve melegítjük míg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a sót, majd a többi anyaggal összeállítjuk a tésztát.Viszonylag puhább tésztánk lesz, de ettől lesz igazi “békebeli” lángosun...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA krumplit nyersen lereszelem, gyorsan hozzáadom a többi alapanyagot, elkeverem és teflon serpenyőben egy pici olajon megsütöm mindkét oldalát. a serpenyőbe kb fél merőkanálnyi ada...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű