A csapátit India kenyerének nevezik, sütéséhez nyílt láng szükséges.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teáskanál só
langyos víz
ghí (tisztított vaj) vagy pálmazsír
A recepthez teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, mely kicsit tömörebb lepényeket eredményez.
A lisztet összekeverem a sóval és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl kemény, de ne is ragadjon. Letakarva negyedóráig pihentetem.
A tésztából apró golyókat formázok és kör alakúra kinyújtom. A nyújtáshoz kevés lisztet használjunk.
Egy palacsintasütőt felforrósítok és szárazon megsütöm a lepények mindkét oldalát.
Fémcsipesszel beletartom a lángba vagy ráhelyezem a tűzhely rácsára. A lepény fel fog fúvódni, hólyagosodni. Megfordítom.
Ügyelni kell arra, hogy ne kapjon bele a láng!
Mikor elkészült, megkenem mindkét oldalát vajjal vagy pálmazsírral.
Fogyasztható levesekhez, főételekhez stb.
Eredetileg finomlisztből készül.
Készítés közben előforduló lehetséges hibák, ami miatt nem fúvódik fel:
-ha nyújtáskor ragad a tészta
-túl kemény a tészta
-nem hagytuk állni
-sütés közben kiégettük (kiszakadt).
*http://www.lettudatos.com/csapati.html
**http://oktatas.krisnavolgy.hu/ugyes-kezek-lepenykenyer-keszites
******************************************************************
INDIAI RECEPTEK
http://jeindia.hu/index.php/recipes/
Az élesztőt felfuttatjuk ,hozzáadjuk a fentieket kikeverjük csomomentesre.Kellni hadjuk mig a duplájára nem nő. Én füstölt főtt tarját és reszelt trappistát tettem bele 7 db le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a kevés cukorral a langyos tejben (vízben) fölfuttatjuk. A lisztet egy tálba téve belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztőt. Annyi langyos vizet adunk még hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát megtisztítjuk, és kevés olajon megpároljuk. Amikor készen van, hozzáadjuk az apró csíkokra vágott sonkát. Beletesszük a be áztatott és kinyomkodott zsemlét, a fokhagymát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókuszzsírt, a vízzel, a sóval, a mézzel összeforraljuk majd a tűzről levéve belekeverjük a tápiókalisztet. Hagyjuk állni 3-4 percet majd a kókuszlisztet és a tojást is belekeve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű