Hozzávalók:
*A tészta hozzávalói:
8 dkg + 70 dkg liszt
20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
25 dkg cukor
1 db tojás
1,5 dl tej
1-2 csipet só
fél csomag sütőpor
**A töltelék hozzávalói:
20 dkg margarin
3 db tojás
10 dkg cukor
rum aroma (ízlés szerint)
2 evőkanál sárgabarack lekvár
cukrozatlan kakaópor (ízlés szerint)
A színezéshez:
piros, zöld és esetleg sárga színű ételfesték
kristály cukor (hempergetéshez)
Elkészítés:
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük. A 8 dkg lisztbe beletesszük a sót és a sütőport, a tojásos-cukros margarinhoz adjuk és az egészet jól összekeverjük. Ezt a folyékony masszát 1 óráig pihentetjük (nem a hűtőben!). Pihenés után a masszába belekeverjük a 70 dkg lisztet – először fakanállal, majd a kezünkkel jól össze dolgozzuk, tésztává gyúrjuk.
A tésztából kis tenyérnyi golyókat gömbölygetünk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, de ne túl szorosan egymás mellé. 180 fokra előmelegített sütőben nagyon világos „barnára” sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl (kb. 13-16 per), mert akkor nagyon száraz lesz. Éppen, hogy csak egy kis színt kell kapnia.
Ha megsültek, a sütőből kivéve még melegen késsel kivájjuk a félgömbök közepét, de a kivájt tésztát nem dobjuk ki, hanem félre tesszük, mert kell majd a töltelékhez.
A töltelék elkészítése: A margarint gőz fölött a 3 db tojással és a cukorral „krémmé” főzzük, majd beletesszük a kakaóport, és a kivájt tésztát. Hozzáadjuk a lekvárt, a rumaromát és az egészet jól összekeverjük. A hűtőbe tesszük egy kicsit, hogy megdermedjen. Amikor már kicsit megkeménykedett a töltelék, egy kis kanál segítségével megtöltjük a lukas tészta golyókat és összeillesztjük őket.
Mindegyik színezéket egy-egy kispohárba öntjük, langyos vízzel hígítjuk, majd ecsettel ízlésünknek megfelelően a barack mind két oldalát befestjük, utána azonnal meghempergetjük a kristálycukorban.
Forrás: www.recepttar.hu
http://www.mindenegybenblog.hu/finom-receptek/oszibarack-sutemeny-tunde-modra
A darabokra tört csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. Egy peremes porcelántálra/ tányérra simítjuk a tejszínes csokit megvárjuk, míg hűl kicsit é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almákat meghámozzuk, negyedeljük és vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a vaníliakivonattal. A meggyet a cukorral lábosban felforraljuk és las...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűTojássárga,15 dkg cukor,citrom,vaníliás cukor,margarin kikeverni. Hozzáadni sütőpor,liszt.Összeállítani,kinyújtani,szaggatni /pogácsa formával/. A tojásfehérjét felverni a maradék...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA cseresznyét kimagozzuk. A cseresznye kivételével az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és jól összekeverjük. Sütőpapíros, vagy kizsírozott, lisztezett tepsibe (37 x 23 cm) ön...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű