a vaníliakrémhez:
4 dl tej
2 dl tejszín
4 tojássárgája
10 dkg cukor
4 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál vaníliakivonat
az összeállításhoz:
20-24 babapiskóta
50 dkg piros ribizli vagy ízlés szerint más gyümölcs
4-5 evőkanál rum
2 dl tejszín
citromfűlevél
A vaníliakrémhez a tojássárgáját nagyobb méretű tálban habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd folyamatosan keverve, vékony sugárban a tojásos keverékhez csurgatjuk. Visszaöntjük a lábosba a krémalapot, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. Ne forraljuk fel! Langyosra hűtjük a vaníliakrémet, majd összeállítjuk a desszertet.
25 cm átmérőjű, magas falú tál aljába rakjuk a kisebb darabokra tördelt babapiskóta felét, amit meglocsolunk a rum felével. A gyümölcsből maréknyi mennyiséget félreteszünk a díszítéshez, a maradék felét pedig a piskótára szórjuk, és rásimítjuk a vaníliakrém felét. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a második krémrétegre halmozzuk, végül a félretett gyümölccsel és citromfűlevéllel díszítjük.
Tálalás előtt 3-4 órát hűtőben tartjuk, hogy a piskóta átpuhuljon és az ízek összeérjenek.
A darál kekszet a kakaóporral összekeverjük. Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tésztát készítjük el. Összegyúrjuk a lisztet, a zsírt, a 4 tojás sárgáját, a cukrot, a sütőport és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Összegyúrás után fóliába cso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a tejföllel összekevert élesztőt. Összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük. Négy cipót formálunk a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes