15 dkg csicseriborsó ((szárított) , vagy 1 konzerv)
2 ek tahini (vagy 5-6 ek szezámmag)
1 citromból nyert citromlé
4 ek görög joghurt (vagy ugyanennyi tejföl)
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint több is lehet)
1 kávéskanál római kömény
0.5 dl víz
só ízlés szerint
A csicseriborsót 1 nappal a főzés előtt beáztatjuk . Majd megfőzzük,(szódabikarbóna elősegíti a puhulást) és leszűrjük. A dolgot lényegesen leegyszerűsíti, ha konzervet használunk (a különbség, hogy picit másabb az íze, ugyanúgy, mint más konzervek esetében, de legalább jó puha ). Ez utóbbit néhányszor átöblítjük hideg vízben, főzni nem kell.(Súlyra természetesen a konzerv több, de mire a szárított borsó megszívja magát vízzel az is több lesz, mint 15 dkg.)
Miután kihűlt, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tahinit (szezámmag használata az "ajánlat"-ban), a citromlevet, joghurtot, az áttört fokhagymát, pici sót, római köményt,az olívaolajat és belelöttyintjük a vizet is.
Beindítjuk az aprítót, és pürésítjük az egészet. Ha túl sűrű, óvatosan lehet még bele hideg vizet tenni (evőkanalanként).
Átöntjük egy tányérba, díszítésként kevés olívaolajjal meglöttyintjük, és pirospaprikát is szórhatunk rá.
Nyers zöldségeket vagy tortilla chipset belemártogatva nagyon finom nasi buliba vagy csak úgy otthonra.
Tahini helyett mogyoróvajjal is el lehet készíteni
A padlizsánt kockázd fel, áztasd sós vízbe legalább egy fél órára (így a padlizsán magjában található keserű alkaloida kioldódik). A paradicsomot is darabold fel. A padlizsánt ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zselatint a húslevesben elkészítjük 2. Közben a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle. Az üres tojáshéjakat keskenyebbik felükkel (ez l...
Elkészítési idő: 1 nap Nehézség: KözepesA gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk. A felhevített olajba beleszórjuk a hagymát, majd a gombát és megpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a mustárt, tejszínt,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát apróra vágjuk, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A répát és a hagymát is felaprítjuk és hozzákeverjük. A majonézt, a tejfölt, az ecetet és a fűszereket összedolgozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű