Hozzávalók:
A tésztához:
70 dkg liszt
40 dkg darált háj
2 ek.tejföl
1egész tojás
1 dl fehérbor
1 kk.só
1 kk.cukor
kb 2 dl szódavíz
Elkészítés:
A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük.
A megmaradt liszttel és a többi hozzávalókból rétestésztát készítünk.
15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük.
Az egészet felcsavarjuk,sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk.
Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, háromszorosra hajtjuk, tehát a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
Hajtogatás után 1/2 cm-re kinyújtottam.
Bármely formájú süteményt,édeset,sósat készíthetünk a tésztából.
Cukrozott dióval töltöttem felét.
A másik részét kisebb-nagyobb cakkozott pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
Az alsó tetejét vízzel lekentem és tettem rá egy gyűszűvel kiszúrt párját.
220 fokra melegített sütőben sütöttem,20 perc után mérsékeltem 180 fokra .
A tésztához a tojássárgákat, a forralt tejjel, a zsírral és a cukorral fél óráig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A masszából dió nagyságú gömböket formálunk és megsütjük. Még...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megadott hozzávalókból két lap kakaós piskótát sütünk. 4 tojást 4 ek cukorral a robotgéppel kb 10 perc alatt felverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet és a fél csomag sütőpor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVaníliakrém 1 – Elkészítése: 1 egész tojást, 3 tojássárgáját, 70 g cukrot és 20 g keményítőlisztet jól elkeverünk. Feleresztjük 250 ml tejjel, amelybe negyed rúd vaníliát tettünk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: Egy nagyobb lábasba tesszük a vizet és a vajat. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Amikor a vaj elolvadt a forró vízben, apránként belekeverjük a sütőporos, sózott lisztet...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű