A tésztához : 60 dkg liszt, 1 kiskanál só, 3 evőkanál cukor, 3 dl langyos tej, 6 dkg puha vaj, 1 tojás, 2 tojássárgája, 3 dkg friss élesztő
A krémhez: 6 dl tej, 2 csomag vanília ízű pudingpor, 6 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliacukor, 5 dkg vaj
A tetejére: 2 evőkanál olvasztott vaj, 5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál fahéj, 1 csomag vaníliacukor
Elkészítés : a langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt. Ha kész, a tészta hozzávalóival kidagasztjuk, és meleg helyen 45 – 50 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a vaníliás krémet. A tejből, a cukorból, a vaníliás cukorból a szokásos módon sűrű pudingot készítünk, és még melegen belekeverjük a vajat, majd jól kihűtjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük és hat-hat egyenlő részre osztjuk. A darabokat gombóc formára igazítjuk, majd egyesével hosszú csíkot nyújtunk belőlük. Az egyik végén az egyharmad részét derelyevágóval vagy késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a másik végétől kezdve feltekerjük.
A megtöltött tésztákat sütőpapíros tesszük, konyharuhával letakarjuk, és még rövid ideig pihentetjük. ( 10 – 15 perc elég ) Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük készre.
Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat. 5 – 6 evőkanál kristálycukrot keverjünk ki egy csapott evőkanál fahéjjal.
A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban vagy megszórjuk vele őket.
Az eredeti recept szerint a krém csak 1 pudingból van készítve, de szerintem az nagyon kevés bele. Ha már házi akkor legyen benne bőven töltelék, így az duplázva szerepel az általam leírt receptben. A végén egy kevés esetleg marad belőle, mert mind nem fért bele, de akit ez zavar természetesen 1 pudinggal is elkészíthető. A töltelék kedvünk szerint variálható.
1. Az élesztőt felfuttatjuk fél dl tejben 2 kockacukorral, a többit a 2,5 dl tejben feloldjuk. 2. A liszthez adjuk az élesztőt, elkeverjük a tojássárgájával, vajjal, pici sóval...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz. A vajat a cukorral, kakaóval, szódabikarbónával, sóval, mézzel és a felvert tojással gőz felett összemelegítjük. CSAK MELEGÍTJÜK, NEM FŐZZÜK! 2. A lisztet beledolgozzuk a felmel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megfőzzük héjában vagy hámozottan, ki hogyan szereti. Krumplinyomón áttörjük, és az étolajjal elkeverjük. Sózzuk, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet és a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesA kókuszreszeléket kávédarálóval, vagy késes aprítóval finomabb szemcséjűre őröljük. Összekeverjük a többi száraz hozzávalóval. A tojást kihabosítjuk a kókuszolajjal. Hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű