egészen apró, hibátlan uborka tetszés szerinti mennyiségben, a levéhez literenként 1 csapott evőkanál só, 1,5 evőkanál kristálycukor, 4 szem egész bors, 4 szem szegfűbors, 2 szem szegfűszeg, 1 szál friss kaporzöld, 1 szál tárkonyzöld, kis darabka torma, késhegynyi őrölt gyömbér, késhegynyi köménymag, ízlés szerint ecet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum
1. Az uborkát langyos vízben megáztatjuk, hogy valamennyi homokszemcse lejöjjön róla, ezután váltott vízben többször átmossuk, esetleg le is keféljük, végül lecsöpögtetjük.
2. Tiszta üveg vagy műanyag tálra tesszük, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi.
3. Az uborkát kivesszük a vízből és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk.
4. A vizet elkeverjük az ecettel.
5. A zöldfűszerek kivételével az összes fűszert beleszórjuk, majd a tartósítóval is összekeverve felforraljuk.
6. Az uborkával teli üvegekbe beledugjuk a megmosott és lecsurgatott kaprot meg a tárkonyt, és a megtisztított tormát.
7. A forró levet ráöntjük és csak lazán kötjük le.
8. Langyos helyen (napon vagy konyhában, a tűzhely mellett) egy héten keresztül érleljük.
9. Leapadt levét pótoljuk, végül szorosan, légmentesen lekötjük.
Eladásra,akár műanyag kis hordókba is ! (annak a receptje)
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Azonos mennyiségű uborkát, zöld paradicsomot, zöldpaprikát, fejes káposztát jól megmosva vékony karikákra, csíkokra vágunk, a káposztát legyaluljuk. 2. Az egészet összevegyí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát héjastól több vízben megmostam, leszárítottam és meghámoztam. Kb. fél centi vastagra felkarikáztam, a nagyobbakat hosszában kettőbe, négybe is elvágtam, hogy jól kitöltsék...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat legyaluljuk, majd rászórunk 8 dkg sót, 25 dkg cukrot, majd ráöntünk 3 dl 20%-os vagy 6 dl 10%-os ecetet, kávéskanál szalicilt teszünk rá és egészet jól összekavarju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű