egészen apró, hibátlan uborka tetszés szerinti mennyiségben, a levéhez literenként 1 csapott evőkanál só, 1,5 evőkanál kristálycukor, 4 szem egész bors, 4 szem szegfűbors, 2 szem szegfűszeg, 1 szál friss kaporzöld, 1 szál tárkonyzöld, kis darabka torma, késhegynyi őrölt gyömbér, késhegynyi köménymag, ízlés szerint ecet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum
1. Az uborkát langyos vízben megáztatjuk, hogy valamennyi homokszemcse lejöjjön róla, ezután váltott vízben többször átmossuk, esetleg le is keféljük, végül lecsöpögtetjük.
2. Tiszta üveg vagy műanyag tálra tesszük, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi.
3. Az uborkát kivesszük a vízből és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk.
4. A vizet elkeverjük az ecettel.
5. A zöldfűszerek kivételével az összes fűszert beleszórjuk, majd a tartósítóval is összekeverve felforraljuk.
6. Az uborkával teli üvegekbe beledugjuk a megmosott és lecsurgatott kaprot meg a tárkonyt, és a megtisztított tormát.
7. A forró levet ráöntjük és csak lazán kötjük le.
8. Langyos helyen (napon vagy konyhában, a tűzhely mellett) egy héten keresztül érleljük.
9. Leapadt levét pótoljuk, végül szorosan, légmentesen lekötjük.
A darált hagymát 1/ l olajban világosra dinszteljük. Hozzáadjuk a darált paprikákat, és tovább dinszteljük. Majd a darált padlizsánt is, dinszteljük, és felöntjük a paradicsomlével...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDunsztolom kb. 20 percig és a vízben hagyom kihűlni. Ha nagy mennyiséget csinálok, akkor takaró alatt hűtöm ki. Csak mert a savanyúságokat egyéb iránt üvegben szoktam elrakni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát nagy, négyszögletes darabokra vágjuk, a céklát – vékony szeletekre, a zellert és a paprikát – kockákra, az egészet megsózzuk, megszórjuk fokhagymagerezdekkel, és leöntj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű