1,5 kg búzaliszt, 15 dkg főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 3 szem kockacukor, 0,5 dl napraforgóolaj, langyos víz szükség szerint, 1 evőkanál só, mák vagy mandula
1. A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük.
2. Hozzáadjuk a kihűlt áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel.
3. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes, sós vízben feloldott élesztőt beleöntjük.
4. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk.
5. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról le nem vált.
6. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.
7. A megkelt tésztát három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belőle.
8. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük.
9. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
10. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.
A töltelék hozzávalót összekeverjük. Egy keverőtálban a száraz anyagokat összekeverjük, belereszeljük a citrom héjat, majd dagasztó spirállal hozzádolgozzuk a langyos tejet, a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy kevés cukros langyos vízbe felfuttatjuk.A liszthez hozzáadjuk a zsírt a sót a felfuttatott élesztőt és még annyi vizet hogy közepesen lágy tésztát kapjunk,majd dupl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előtészta hozzávalóit dagasztógépbe megdagasztottam. A gáztűzhelyen kelt 16 órát. Hozzáadtam a többi anyagot a gyümölcsök és a vaj kivételével. A dagasztógépben kezdtem dagasz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk. A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes