1,5 kg búzaliszt, 15 dkg főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 3 szem kockacukor, 0,5 dl napraforgóolaj, langyos víz szükség szerint, 1 evőkanál só, mák vagy mandula
1. A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük.
2. Hozzáadjuk a kihűlt áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel.
3. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes, sós vízben feloldott élesztőt beleöntjük.
4. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk.
5. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról le nem vált.
6. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.
7. A megkelt tésztát három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belőle.
8. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük.
9. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
10. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.
MIVEL TÖBB FÉLE KALÁCS RECEPT LÉTEZIK MINDENKI A SAJÁT JÓL BEVÁLT TÉSZTÁJÁVAL KÍSÉRLETEZHET
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszt közepébe öntöm a kevés cukorral tejben felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a csipet sót, a felolvasztott vajat és a 2 tojás sárgáját is hozzáadom. Amikor duplá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a pudingot kell megfőzni és még melegen belekavarni a túrót. Miközben a massza hűl, többször keverjük meg. Keverőtálba tesszük a tészta hozzávalóit, és sima tésztává da...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés csinálunk, ebbe öntjük bele a langyos tejet, hozzáadjuk a cukrot, olajat, élesztőt és pár percig pihentetjük. Ez...
Elkészítési idő: kb.:1,5 óra Nehézség: Könnyű