1,5 kg búzaliszt, 15 dkg főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 3 szem kockacukor, 0,5 dl napraforgóolaj, langyos víz szükség szerint, 1 evőkanál só, mák vagy mandula
1. A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük.
2. Hozzáadjuk a kihűlt áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel.
3. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes, sós vízben feloldott élesztőt beleöntjük.
4. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk.
5. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról le nem vált.
6. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.
7. A megkelt tésztát három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belőle.
8. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük.
9. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
10. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.
A langyos vízben elkeverjük a tejszínt és az élesztőt. Összekeverjük a liszteket a sikérrel, 5 dkg nyírfacukorral/6,5 dkg eritrittel, 1 csipet sóval, a vaníliával, és az élesztős k...
Elkészítési idő: 1+2 óra Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összekeverjük,dagasztjuk.4 gombócot formálunk belőle és hűtőbe tesszük 60 percre.Közben elkészitjük a tölteléket.A mákot is és a diót is összekeverjük az izesi...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Válaszd el a tojásokfehérjét a sárgájától. (Nagyon gondosan járj el, nehogy akár egy pici sárgája kerüljön a fehérjékhez). A fehérjéket egy nagy tálba, a sárgájákat egy kis tálb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejben 1 tk. cukorral felfuttatjuk. A liszteket, az eritritet és a sót egy tálban összekeverjük, a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgáját és...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű