1 kg liszt, 2 dkg cukor, 3 dl tej, 1-1,5 dkg só, 5 dkg zsír, 4 dkg élesztő, egy tojássárgája
1. Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük.
2. A lisztet átszitáljuk, és meleg helyre tesszük.
3. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre.
4. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen.
5. Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük.
6. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, és 30 percig pihentetjük.
7. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.
Az elkészítés pofonegyszerű: fogom a dagasztótálat, belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet, és hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűösszedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétszer 40 perc...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA lisztet elkeverem 3 dl vízzel (egy felesnyit félreteszek), épp csak, hogy ne legyenek benne száraz foltok. Állni hagyom 20 percig. A tésztára szórom az élesztőt. A maradék vízbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fél csésze zabpelyhet leöntjük a fél csésze forró vízzel, elkeverjük és félretesszük addig, amíg teljesen kihűl. Dagasztógép táljába mérjük a joghurtot, hozzáadunk 1 dl vizet,...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű