1 kg liszt, 2 dkg cukor, 3 dl tej, 1-1,5 dkg só, 5 dkg zsír, 4 dkg élesztő, egy tojássárgája
1. Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük.
2. A lisztet átszitáljuk, és meleg helyre tesszük.
3. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre.
4. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen.
5. Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük.
6. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, és 30 percig pihentetjük.
7. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.
Tej,tejföl,tojás,élesztő összekeverni. Hozzá liszt,cukor,só dagasztani végén hozzá a margarin. 45 perc kelés. Osztani: zsemle 80 g.x 6 db, kifli 300 g. maradék kenyér, gömbölyít....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kovászhoz előző este összekeverjük a hozzávalókat, majd szobahőmérsékleten 12-16 órán át állni hagyjuk. Másnap a kenyér összes hozzávalóját alaposan kidagasztjuk. 2 órán át lefed...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz alapanyagokat összedolgozom, majd letakarva hagyjuk kicsit kelni. Egyforma gombócokra szedem és finoman lisztes deszkán vékony lapokat nyújtok belőle. Forró, száraz serpenyőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát nem dagasztom, csak hajtogatom. Összes kovászt + lisztet összekeverem és 30 percig pihentetem só nélkül! Majd hozzáadom az 1 ek vízben feloldott sót, de nem dagasztva....
Elkészítési idő: 1 óra munka +24 Nehézség: Könnyű