menu

Családireceptkönyv.hu

Csalamádé


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


40 dkg uborka, 25 dkg zöldpaprika 10 dkg zöld paradicsom, 16 dkg káposzta, 5 dkg zöld dinnye, 4 dkg vöröshagyma, 3-4 dkg só

felöntőlé: 1l víz, 5 dkg cukor, 0,5 g egész fekete bors, 0,3 g szegfűbors, 0,6 g babérlevél, 0,4 g mustármag, 2,5 dl 10%-os ecet, 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátrium

Elkészítés:


1. Az egész keveréket 3-4 dkg sóval keverjük össze és 24 órán át hagyjuk pihenni. Közben is keverjük meg néha.

2. Ezután nyomkodjuk ki, lehetőleg úgy, hogy a zöldségszeletek ne törjenek össze.

3. Végül rakjuk az elkészített tiszta üvegekbe.

4. A felöntőlé készítése: minden liter vízhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g egész fekete borsot, 0,3 g szegfűborsot, 0,6 g babérlevelet, 0,4 g mustármagot.

5. Az oldatot a fűszerekkel együtt forraljuk fel, és adjunk hozzá literenként 2,5 dl 10%-os ecetet meg 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátriumot.

6. A megtöltött üvegeket még nyitottan helyezzük meleg vízfürdőbe (vigyázva, hogy a külső víz bele ne folyhasson az üvegbe), és lassan melegítsük elő.

7. Öntsük a forró felöntőlevet a már langyos üvegekbe és takarjuk le őket.

8. Másnap öntsük le a savanyúságról a felöntőlevet, ismét forraljuk fel, és az előző napihoz hasonlóan töltsük az előmelegített üvegekbe.

9. Gondosan légtelenítsük. Az üvegeket ekkor már azonnal zárjuk le celofánnal vagy csavaros tetővel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Csírátlanítani nem kell, az ecet és a hozzáadott konzerválószer tartósítja a kétszeri forrázással.

Csalamádé

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
380.Csemege uborka télire
380.Csemege uborka télire

Minden üveg aljába teszel mustármagot, szemes fekete borsot, kaprot, egy babérlevelet, egy cíkk fokhagymát, egy szelet karikára vágott hagymát. Berakod a meg mosott uborkát és az o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres
Kovászos uborka
Kovászos uborka

ELŐKÉSZÍTÉS Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát. Fontos, hogy mindkét végét levágd! (Fotó: Archívum) Fontos, hogy mindkét végét levágd! (Fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Céklás káposztás savanyúság
Céklás káposztás savanyúság

A káposztát és a hagymát leszeljük, a céklát reszeljük. Az ecetet, a cukrot, a tormát, a sót és a szalicilt elkeverjük, ráöntjük a zöldségekre, és 1 napig állni hagyjuk. Utána üve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Olajos-ecetes almapaprika
Olajos-ecetes almapaprika

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk