40 dkg uborka, 25 dkg zöldpaprika 10 dkg zöld paradicsom, 16 dkg káposzta, 5 dkg zöld dinnye, 4 dkg vöröshagyma, 3-4 dkg só
felöntőlé: 1l víz, 5 dkg cukor, 0,5 g egész fekete bors, 0,3 g szegfűbors, 0,6 g babérlevél, 0,4 g mustármag, 2,5 dl 10%-os ecet, 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátrium
1. Az egész keveréket 3-4 dkg sóval keverjük össze és 24 órán át hagyjuk pihenni. Közben is keverjük meg néha.
2. Ezután nyomkodjuk ki, lehetőleg úgy, hogy a zöldségszeletek ne törjenek össze.
3. Végül rakjuk az elkészített tiszta üvegekbe.
4. A felöntőlé készítése: minden liter vízhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g egész fekete borsot, 0,3 g szegfűborsot, 0,6 g babérlevelet, 0,4 g mustármagot.
5. Az oldatot a fűszerekkel együtt forraljuk fel, és adjunk hozzá literenként 2,5 dl 10%-os ecetet meg 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátriumot.
6. A megtöltött üvegeket még nyitottan helyezzük meleg vízfürdőbe (vigyázva, hogy a külső víz bele ne folyhasson az üvegbe), és lassan melegítsük elő.
7. Öntsük a forró felöntőlevet a már langyos üvegekbe és takarjuk le őket.
8. Másnap öntsük le a savanyúságról a felöntőlevet, ismét forraljuk fel, és az előző napihoz hasonlóan töltsük az előmelegített üvegekbe.
9. Gondosan légtelenítsük. Az üvegeket ekkor már azonnal zárjuk le celofánnal vagy csavaros tetővel.
Csírátlanítani nem kell, az ecet és a hozzáadott konzerválószer tartósítja a kétszeri forrázással.
Az uborkát mossuk meg és vágjuk le a végeit. A nagyobb darabokat vágjuk négybe, a kisebbeket kettőbe, tegyük egy edénybe. A petrezselymet vágjuk apróra és adjuk hozzá. Öntsük hozzá...
Elkészítési idő:A paprikát lemetéljük, besózzuk és 1-2 órát állni hagyjuk, hogy egy kis level eresszen, kicsit össze essen. Aztán üvegekbe nyomkodjuk és lezárjuk. Majd 80 fokon fél órát dunsztolju...
Elkészítési idő:1. Salátát az ecetesnek vagy csemegének már túl nagyra nőtt uborkából készíthetünk. Alkalmasabbak a nagyobb, félhosszú fajták, amelyeket a kovászos uborkánál is említettünk. De ne...
Elkészítési idő: