1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 ek kristálycukor, 10 dkg porcukor, 4 ek napraforgó olaj, 4 tojássárgája, csipet só
töltelék: 10 dkg Rama, 2-3 tk kakaópor, 4 tk porcukor
tetejére: 1 tojás
1. Az élesztőt a langyos, kristálycukros tejben megfuttatjuk.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval.
3. A felfutott élesztőt a tojássárgájákkal és az olajjal hozzáadjuk.
4. Bedagasztjuk a tésztát, cipókra osztjuk, majd fél órát kelni hagyjuk.
5. Míg kel, megforrósítjuk a margarint, majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a kakaóport és a porcukrot.
6. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtunk egy-egy cipót, és a kész töltelékkel vékonyan megkenjük, majd feltekerjük.
7. 2-2 elkészített rudat összefonunk, és bélelt sütőlemezre helyezzük, felvert tojással lekenjük.
8. Összesen 3 kalácsot készítünk. Ha ezt sokalljuk, akkor két rudat ujjnyi csíkokra vághatunk, és úgy sütjük meg.
9. Sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.
10. Ha megsült, picit hagyjuk hűlni a kifolyt töltelék miatt.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes.tészta a lisztbe elkeverjük az élesztőt majd az olajat elmorzsoljuk.......a többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk....négy részre osztjuk.... VÉGLEGES ELKÉSZÍTÉS egyik adag tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű5 dkg élesztőt 2 ek cukorral, kevés tejjel felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, tojássárgával,10 dkg olvasztott vajjal, sóval és annyi langyos tejjel hogy közepes keménységű t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, az élesztőt is csak belemorzsolom, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percet hagyom kelni, fedel...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes