1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 ek kristálycukor, 10 dkg porcukor, 4 ek napraforgó olaj, 4 tojássárgája, csipet só
töltelék: 10 dkg Rama, 2-3 tk kakaópor, 4 tk porcukor
tetejére: 1 tojás
1. Az élesztőt a langyos, kristálycukros tejben megfuttatjuk.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval.
3. A felfutott élesztőt a tojássárgájákkal és az olajjal hozzáadjuk.
4. Bedagasztjuk a tésztát, cipókra osztjuk, majd fél órát kelni hagyjuk.
5. Míg kel, megforrósítjuk a margarint, majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a kakaóport és a porcukrot.
6. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtunk egy-egy cipót, és a kész töltelékkel vékonyan megkenjük, majd feltekerjük.
7. 2-2 elkészített rudat összefonunk, és bélelt sütőlemezre helyezzük, felvert tojással lekenjük.
8. Összesen 3 kalácsot készítünk. Ha ezt sokalljuk, akkor két rudat ujjnyi csíkokra vághatunk, és úgy sütjük meg.
9. Sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.
10. Ha megsült, picit hagyjuk hűlni a kifolyt töltelék miatt.
1. Az élesztőt a langyos, kristálycukros tejben megfuttatjuk. 2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval. 3. A felfutott élesztőt a tojássárgájákkal és az ola...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a cukorral és a sóval krémesre keverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és végül a vaníliát és a joghurtot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, rászitál...
Elkészítési idő: 15+45 perc Nehézség: KönnyűA töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A vajat megolvasztom, majd a finomra vágott hagymát puhára párolom rajta. Hozzáadom a húst és nagy lángon fehéredésig süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fenti anyagból könnyű kalácstésztát készítünk, ha megkelt kinyújtjuk, kockára vágjuk, dióval, mákkal, vagy lekvárral tölthetjük. Sütőpléhre téve, meleg margarinnal megkenjük, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű