2,5 dl tej, 2 tojássárgája, 45 dkg finomliszt, 5 dkg darált dió, 3 ek cukor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő
tetejére: 1 tojás, 2 ek tej
1. A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk és letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
2. A szépen megkelt tésztát liszttel megszórt deszkán finoman átgyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk.
3. Egy nagyobb tepsire zsírozott sütőpapírt teszünk, a tésztából dió nagyságú darabkákat vágunk, egyenként meg gömbölygessük és szőlőfürtöt alakítunk ki belőle.
4. Egy két tésztagombócból levelet is formázhatunk.
5. Ha elkészültünk vele, lekenjük a tejjel felvert tojással, kissé pihenni hagyjuk, azután előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt szépre sütjük.
6. Sütés után még melegen lekenjük cukros sziruppal.
7. Lehet meghinteni kristálycukorral.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral simára keverjük és felfuttatjuk. Közben 20 dkg margarint 10 dkg liszttel összemorzsolunk. A tésztát téglalap alakúra form...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, amint felfutott. Hozzáadjuk a többi hozzávalót jól kidolgozzuk majd pihentetjük, ha duplájára nőtt akk...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és 4 ek langyos tejet. Hagyjuk 5 percig, hogy az élesztő megtegye a...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűMérjük ki egy edénybe (a liszt kivételével) a hozzávalókat, keverjük el kézi habverővel, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze. Pihentessük 10 percig. Addig béleljünk k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű