2,5 dl tej, 2 tojássárgája, 45 dkg finomliszt, 5 dkg darált dió, 3 ek cukor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő
tetejére: 1 tojás, 2 ek tej
1. A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk és letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
2. A szépen megkelt tésztát liszttel megszórt deszkán finoman átgyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk.
3. Egy nagyobb tepsire zsírozott sütőpapírt teszünk, a tésztából dió nagyságú darabkákat vágunk, egyenként meg gömbölygessük és szőlőfürtöt alakítunk ki belőle.
4. Egy két tésztagombócból levelet is formázhatunk.
5. Ha elkészültünk vele, lekenjük a tejjel felvert tojással, kissé pihenni hagyjuk, azután előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt szépre sütjük.
6. Sütés után még melegen lekenjük cukros sziruppal.
7. Lehet meghinteni kristálycukorral.
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felfuttatott élesztőhöz keverek egy bögre lisztet és annyi tejet, hogy nokedlitészta - szerű legyen. Megint hagyom felfutni. Kidolgozom a tésztát az összes hozzávalóval, de az...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűKeverőtálba szitálom a liszteket és a sütőport, sózom, hozzáöntöm az olajat és a meleg vizet. Alaposan eldolgozom, átgyúrom a tésztát, míg rugalmas nem lesz és szépen elválik az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű