1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só
gombás töltelékhez: 50 dkg gomba, 5 dkg petrezselyem, 10-15 dkg vöröshagyma, 1 kk pirospaprika, 1 dl étolaj, ízlés szerint majoránna, őrölt bors, só, 3 tojássárgája
1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük.
2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük.
3. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és elkezdjük a tészta kidolgozását.
4. A tészta állománya közepesen kemény, felülete fényes, sima és hólyagos legyen.
5. A tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük.
6. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és a gombás töltelékkel megkenjük.
7. A gombát apróra vágjuk, a hagymát ledaráljuk.
8. Az étolajat megmelegítjük, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük.
9. Ha a leve elfőtt, hozzátesszük a paprikát és a petrezselyemzöldjét.
10. Hagyjuk kihűlni.
11. A hideg gombához hozzákeverjük a tojássárgáját.
12. Ezt a masszát rátöltjük a tésztára, óvatosan összegöngyöljük és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
13. Előmelegített sütőben, közepes erősségű tűzön 60-80 percig sütjük.
14. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A Levito Madre egy olasz fajta kovász, amit lefordítva magyar nyelvre anyakovásznak hívnak. Az alap anyagokon kívül mint a liszt és a víz, mézet és oliva olajat is tartalmaz. Allít...
Elkészítési idő: 25 nap Nehézség: NehézFelfuttatom az élesztőt cukros langyos vízben, a többi összetevőt egy tálba teszem. Ha az élesztő felfutott a hozzávalókhoz öntöm és ruganyos tésztát gyúrok belőle. Sokkal sűrűbbet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk. 2. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és beleöntjük a mélyedésbe. 3. Kevés lisztet szórunk r...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba, keverjük össze. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és a vizet, jól keverjük össze. Pihentessük fél órát. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű