1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só
gombás töltelékhez: 50 dkg gomba, 5 dkg petrezselyem, 10-15 dkg vöröshagyma, 1 kk pirospaprika, 1 dl étolaj, ízlés szerint majoránna, őrölt bors, só, 3 tojássárgája
1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük.
2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük.
3. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és elkezdjük a tészta kidolgozását.
4. A tészta állománya közepesen kemény, felülete fényes, sima és hólyagos legyen.
5. A tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük.
6. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és a gombás töltelékkel megkenjük.
7. A gombát apróra vágjuk, a hagymát ledaráljuk.
8. Az étolajat megmelegítjük, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük.
9. Ha a leve elfőtt, hozzátesszük a paprikát és a petrezselyemzöldjét.
10. Hagyjuk kihűlni.
11. A hideg gombához hozzákeverjük a tojássárgáját.
12. Ezt a masszát rátöltjük a tésztára, óvatosan összegöngyöljük és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
13. Előmelegített sütőben, közepes erősségű tűzön 60-80 percig sütjük.
14. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Das Mehl in eine große Rührschüssel sieben, das Salz darunter mischen. Anschließend das Wasser erhitzen, darin die Butter schmelzen, die kalte Milch dazugeben und in der nun lauwar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKészítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 1 evőkanálnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 75 g fehér lisztet vagy rozslisztet (lehetőleg frissen őröl...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vizet egy mérőpohárban vagy egy literes edényben melegítsük meg (mikróban) a méz felével, majd futtassuk fel benne az élesztőt. Eközben daráljuk meg előbb a kölest, majd a hajdi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKicsit megkeverni, majd hozzáönteni a maradék vizet. Az egészet össze kell keverni csak annyira hogy nem látszódjon a liszt. Keverőtálba tettem, majd letakartam ruhával. Praktik...
Elkészítési idő: másfél nap Nehézség: Közepes